Μήνας – ορόσημο είναι ο Σεπτέμβριος για την ελληνική οικονομία, καθώς ξεκινούν επίσημα οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και τον προϋπολογισμό του 2020 ενώ παράλληλα ανοίγει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης , όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με στόχο την ανάπτυξη.
ΔΕΘ
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 ετοιμάζεται να παρουσιάσει μία διοργάνωση με έμφαση στο B2B, B2C, αλλά και B2G (business to government)
Τιμώμενη χώρα η Ινδία που «παίρνει τη σκυτάλη» από τις ΗΠΑ που τιμήθηκε πέρυσι, για να προσθέσει το δικό της «στίγμα» στο σημαντικότερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας. Πρόκειται μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομική και επενδυτική υπερδύναμη.
Ομιλία πρωθυπουργού
Το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων που θα αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες, καθώς και για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να επικεντρώσει την παρέμβαση του το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο σε εκείνες τις δράσεις, που συμβάλλουν στην εμπέδωση ενός ενάρετου κύκλου ανάπτυξης για όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, είτε αυτές αφορούν στη μείωση της φορολογίας για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, είτε στην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, είτε στην αναμόρφωση του γενικότερου θεσμικού πλαισίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «καλάθι» του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη μολονότι δεν θα ρέπει προς την παροχολογία θα περιέχει εκπλήξεις στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων, ήτοι μέτρα, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που «ακουμπά» μισθωτούς και συνταξιούχους και συμβαδίζει με το κεντρικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί αναστύλωσης της μεσαίας τάξης.
ΗΠΑ-επενδύσεις
Την πρόθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κάνει ό,τι είναι δυνατό να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στη συνέντευξη Τύπου για τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2019.
Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως είναι περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους Αμερικάνους επενδυτές και για τις εταιρικές σχέσεις με την Ελλάδα καθώς προοδεύει. Υπογράμμισε μάλιστα πως «από κυβερνητικής πλευράς τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά το υποστηρικτικό μήνυμα που θα περάσουμε».
Euro Working Group σήμερα
Σήμερα στο Euro Working Group ο νέος εκπρόσωπος της χώρας μας καθηγητής Μιχάλης Αργυρού θα κληθεί να παρουσιάσει στους συναδέλφους του από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ευρωζώνης την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο και την πρόοδο στα 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικό, ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου κ.λπ.) που κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αργυρού θα θέσει το ελληνικό αίτημα αλλαγής του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα (από το 3,5% του ΑΕΠ) μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ , η οποία χαρακτήρισε υπερβολικό το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα και αναφέρθηκε στη θέση του ΔΝΤ το οποίο, όπως επισήμανε, τα τελευταία χρόνια θεωρούσε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να μειωθεί από το 3,5% του ΑΕΠ προς το 2%-1,5% ΑΕΠ.
Προϋπολογισμός- Θεσμοί
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου ενώ οι επικεφαλής τους μία βδομάδα αργότερα. Στο κέντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για το εύρος και το είδος των φοροελαφρύνσεων που θα περιλαμβάνει. Υπό αυτές τις συνθήκες, το πιθανότερο είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να φθάσει στη Βουλή ίσως στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ 7 του ίδιου μήνα θα κατατεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020.
Οι κινήσεις για τον προϋπολογισμό θα βρίσκονται σε συνάρτηση με το ΑΕΠ, που σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1.9% ενώ αναθεωρήθηκε επί τα χείρω ο ρυθμός ανάπτυξης του 1ου τριμήνου στο 1,1% από 1,3% που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο. Η επίδοση του εξαμήνου απέχει πολύ από τον στόχο που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,3% φέτος, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία για το β’ εξάμηνο.
(πηγές: Καθημερινή, Έθνος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr)