• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Με αναθεώρηση των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και εφιστά την προσοχή στη δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών διεκδικήσεων μετά τις μνημονιακές περικοπές. Στην ετήσια έκθεση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, ο πήχης για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 τίθεται στο 1,8%-1,9% με δραστικό «μαχαίρι» σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών.

Ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% φέτος ενώ Κομισιόν και ΔΝΤ συντηρούν επί του παρόντος τις προβλέψεις τους πάνω από το 2% αν και αναμένεται επίσης καθοδική αναθεώρηση. Βασική αιτία της προβλεπόμενης μικρότερης επέκτασης είναι το διεθνές περιβάλλον μέτωπο όπου η μία χώρα της ευρωζώνης μετά την άλλη χαμηλώνουν τις προβλέψεις τους χωρίς να αποκλείονται ακόμα μεγαλύτεροι κλυδωνισμοί αναλόγως της μορφής που θα λάβει τελικά το Brexit. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του με νεότερες προβλέψεις με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός Απριλίου.

 

Θεσμοί – αναβολή- σχέδια

Με ελληνική πρωτοβουλία αναβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η προγραμματισμένη εδώ και καιρό για σήμερα Δευτέρα εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των  θεσμών στην Αθήνα. Το νέο “ραντεβού” με τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ΕSM), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες για την 6η Μαΐου, δηλαδή λίγο πριν τις Ευρωεκλογές.

Κλιμάκια των θεσμών είναι στην Αθήνα από την προηγούμενη εβδομάδα και θα παραμείνουν έως το άτυπο  της προσεχούς Παρασκευής. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο νέος νόμος Κατσέλη (η ρύθμιση ψηφίσθηκε αλλά εκκρεμούν οι εφαρμοστικές διατάξεις και το δεύτερο νομοθετικό πακέτο που θα ακολουθήσει), αλλά και τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. Η έκθεση της 3ης αξιολόγησης έχει αρχίσει να γράφεται. Θα πρέπει να εκδοθεί στις 5 Ιουνίου ολοκληρώνοντας τη διαδικασία ένταξης της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Τότε, πέρα από τη νέα έκθεση της Επιτροπής για την Ενισχυμένη Εποπτεία, θα ανακοινωθεί και η 2η έκθεση της Επιτροπής για τις υπόλοιπες παραμέτρους της δημοσιονομικής παρακολούθησης της Ε.Ε.

 

Τράπεζες – ακίνητα

Χθες 31 Μαρτίου οι ελληνικές τράπεζες υπέβαλλαν στον SSM τους στόχους τους σε σχέση με τα ακίνητα που κατέχουν. Σύμφωνα με το Capital.gr στην αναφορά τους κατατέθηκαν λεπτομερή στοιχεία (ανά είδος ακινήτου π.χ. διαμέρισμα, οικόπεδο κ.λπ.) για το πόσα ακίνητα έχουν αποκτήσει και σε ποια τιμή, πόσα έχουν πουλήσει και σε ποια τιμή και επίσης, για όσα ακίνητα συνεχίζουν να διακρατούν, πόσο απομειώνουν ετησίως την αξία στην οποία τα έχουν εγγεγραμμένα στα βιβλία τους. Τα στοιχεία αυτά συνοδεύονται από στοχοθεσία για τη διαχείριση και ελάφρυνση του στοκ των ακινήτων και οι επιδόσεις των τραπεζών θα παρακολουθούνται από τον SSM σε τριμηνιαία βάση. Η πρόοδος των στόχων θα παρακολουθείται από τον SSM με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο SSM ζήτησε από τις τράπεζες να μεταπωλούν τα ακίνητα που θα παίρνουν από πλειστηριασμούς μέσα σε ένα έτος από την απόκτησή τους. Ωστόσο, λόγω της κατάστασης στην αγορά ακινήτων, δέχτηκε το αίτημα των τραπεζών να τους δοθεί περιθώριο 2 – 3 ετών.

 

Πώληση των ΕΛΠΕ

Η διαδικασία της πώλησης του 50,1% του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, βαίνει προς την ολοκλήρωσή της μέσα στην εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός, συμπληρώνει αυτόν το μήνα ένα χρόνο διάρκεια, καθώς η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιεύτηκε ένα χρόνο πριν, στις 18 Απριλίου, με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το Νοέμβριο του 2018. Στην τελική ευθεία στο διαγωνισμό μετέχουν η ελβετική εταιρεία Glenocre, σε συνασπισμό με την αμερικανική εταιρεία Carlyle και η ολλανδική Vitol η οποία έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την αλγερινή κρατική εταιρεία ενέργειας Sonatrach. Την Τετάρτη αναμένεται να εμφανιστούν με συγκεκριμένες δεσμευτικές προσφορές και τα δύο σχήματα.

Φοροδιαφυγή – 7η η Ελλάδα

Το δυσθεώρητο ποσό των 2,25 δισ. ευρώ την ημέρα ανέρχεται συνολικά η φοροδιαφυγή των Ευρωπαίων, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την Ελλάδα να έρχεται έβδομη ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., με κριτήριο την κατά κεφαλήν φοροδιαφυγή. Από την εν λόγω έρευνα προκύπτει πως το ποσό που στερούν οι Έλληνες από τα κρατικά ταμεία ανέρχεται κατά κεφαλήν σε 1.847 ευρώ, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 1.634 ευρώ.

Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή προκύπτει πως είναι οι Ιταλοί. Το ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι, όμως, πως δεύτεροι, με κριτήριο πάντα την κατά κεφαλήν φοροδιαφυγή, έρχονται οι Δανοί. Όπως σχολιάζει σε σχετικό ρεπορτάζ η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, οι Ιταλοί στερούν συνολικά από τα ταμεία του ιταλικού κράτους 190,9 δισ. ευρώ κάθε χρόνο με την κατά κεφαλήν φοροδιαφυγή να ανέρχεται σε 3.156 ευρώ. Ακολουθεί η Δανία με φοροδιαφυγή 3.027 ευρώ ανά κάτοικο. Εν ολίγοις, μόλις 129 ευρώ λιγότερα από τους Ιταλούς του ευρωπαϊκού Νότου φοροδιαφεύγουν οι κάτοικοι της πάλαι ποτέ φημισμένης ως αδιάφθορης σκανδιναβικής χώρας, που τελευταία έχει δυσφημιστεί αρκετά εξαιτίας εμπλοκής των τραπεζών της σε σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος.

 

120 δόσεις

Σύμφωνα με το Έθνος με νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εργασίας έρχεται η πολυαναµενόµενη ρύθµιση των 120 δόσεων για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταµεία όπως και η διάταξη για την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις χηρείας µε «ρήτρα» ανεργίας. Μέσα από τον επανυπολογισµό των οφειλών των µη µισθωτών και το κούρεµα των προσαυξήσεων, το χρέος θα αποµειώνεται συνολικά κατά 60-65%. Το νοµοσχέδιο, που θα περιέχει και άλλες ασφαλιστικές διατάξεις, αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή µετά το επερχόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου.Στόχος είναι µέχρι το τέλος Απριλίου να τεθεί σε εφαρµογή η ηλεκτρονική πλατφόρµα των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρώνονται µε τρία «κλικ»

(πηγές: Capital.gr, Το Βήμα, Καθημερινή, Euro2day.gr)