• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

H «από-βρυξελλοποίηση» της Ευρώπης

Την ανάγκη «απο-βρυξελλοποίησης» της Ευρώπης, τονίζει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Οι Βρυξέλλες είναι η γεωγραφική σύμφυση της Ευρώπης αλλά δεν πρέπει να βρυξελλοποιούμε την Ευρώπη. Θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Πρέπει να την πλησιάζουμε στην κοινωνία, να την βγάλουμε έξω από τους θεσμούς, να φέρουμε τις ιστορίες μας και τις επιτυχίες μας κοντά στους πολίτες, να ακούμε περισσότερο, να γίνεται ένας διάλογος με τις κοινωνικές δυνάμεις – τις ζώσες κοινωνικές δυνάμεις – την πραγματική οικονομία, τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό εννοώ ως “απο-βρυξελλοποίηση” και ίσως ο όρος να σοκάρει μερικούς, ειδικά όταν προέρχεται από κάποιον που πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του στις Βρυξέλλες, αλλά νομίζω ότι τώρα πια αυτό είναι μεγάλη προτεραιότητα» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σημείωσε πως «βρίσκεται σε διαδικασία ανάταξης, βρισκόμαστε σταθερά σε ζώνες ανάπτυξης, η απασχόληση αυξάνει» και «η Ελλάδα χάρη στην αλληλεγγύη των εταίρων της είναι αυτή τη στιγμή η χώρα που έχει το καλύτερο προφίλ εξυπηρέτησης χρέους στον κόσμο».  Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «το μεγάλο διακύβευμα θα είναι το πώς οι δυνάμεις οι φιλοευρωπαϊκές, οι δυνάμεις της σταθερότητας θα μπορέσουν να έχουν πλειοψηφικό λόγο και την επόμενη πενταετία». Σημείωσε, δε, ότι δεν θεωρεί αιφνίδια την άνοδο του λαϊκισμού και της ευρωφοβικής αντίληψης, την ενίσχυση της οποίας αποδίδει, αφενός μεν στην ένταση και το βάθος της οικονομικής κρίσης, από την οποία βγαίνουμε, αφετέρου δε, στην πρώτη φάση της διαχείρισης της μεταναστατευτικής κρίσης «που κλόνισε πολλές από τις ευρωπαϊκές κοινωνικές σταθερές και άλλαξε πολλά στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», αλλά και σε «μία συντονισμένη προσπάθεια εξωτερικών δυνάμεων, γνωστών παρακέντρων, οι οποίες, μέσω της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν, να μεγεθύνουν αυτές τις δυσκολίες».

ETE

Σήμερα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων, που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα, επιδιώκοντας να εισπράξει τουλάχιστον το 30% του οφειλόμενου κεφαλαίου. Σύμφωνα με το Euro2day ο  διαγωνισμός, με τη κωδική ονομασία Symbol, ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Στη δεύτερη φάση, μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, πέρασαν Centerbridge, Elliott, Fortress, και Ellington Management.

Οι διεκδικητές είχαν την ευκαιρία να διεξάγουν έλεγχο επί δείγματος των προς πώληση δανείων, προκειμένου να αξιολογήσουν τις προοπτικές ανάκτησης μέρους του οφειλόμενου κεφαλαίου, μέσω ρυθμίσεων και εκποιήσεων ενεχύρων. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 13.000 δάνεια -καταγγελμένα στην πλειονότητά τους- μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί περίπου 7.900 ακινήτων. Το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 0,95 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση σε 1,6 δισ. ευρώ.

 

Συνταξιούχοι, 1 στους 3

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό παρουσιάζει σήμερα η Καθημερινή. Σύμφωνα με την επεξεργασία της ΑΑΔΕ τo 35,4% των φορολογουμένων αποτελείται από συνταξιούχους. Είναι πλέον η πολυπληθέστερη ομάδα φορολογουμένων, η οποία μάλιστα στα χρόνια της κρίσης «αναπτύχθηκε» περισσότερο από κάθε άλλη, ξεπερνώντας αριθμητικά ακόμη και τους μισθωτούς. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά και δείχνουν ότι σε 9 από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους μισθωτούς, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα, σε ορισμένες Περιφέρειες τόσο ο αριθμός των συνταξιούχων όσο και τα δηλωθέντα εισοδήματα υπερτερούν έναντι των υπολοίπων ομάδων. Για παράδειγμα, στη Δυτική Ελλάδα οι συνταξιούχοι αποτελούν το 40,1% του συνόλου των φορολογουμένων και το εισόδημά τους είναι το 40% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος.

Από την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων προκύπτει ότι από τα τέλη του 2014 οι συνταξιούχοι αυξήθηκαν κατά 233.000, ενώ αν πάμε στην αρχή της κρίσης διαπιστώνει κανείς ότι περίπου 588.360 φορολογούμενοι διέβησαν τον Ρουβίκωνα της απασχόλησης, περνώντας… στη σύνταξη, με αποτέλεσμα από 1.667.428 που ήταν το 2010 να έχουν φθάσει πλέον τα 2.255.788. Οπως γίνεται αντιληπτό, ο ενεργός πληθυσμός μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από την κρίση οι συνταξιούχοι αποτελούσαν το 29% του συνόλου των φορολογουμένων, ενώ σήμερα φθάνουν το 35,4%. Ωστόσο, τα ίδια στοιχεία δείχνουν την τρομακτική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους συνεπεία της κρίσης. Συγκεκριμένα, το 2010 το δηλωθέν εισόδημα ανερχόταν στα 27 δισ. ευρώ ή, διαφορετικά, κάθε συνταξιούχος δήλωνε κατά μέσον όρο 16.228, ενώ σήμερα το μέσο δηλωθέν εισόδημα ανέρχεται σε 11.175 ευρώ, μειωμένο κατά 31,13%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι σήμερα, για παράδειγμα, στη Δυτική Ελλάδα, τη δεύτερη φτωχότερη Περιφέρεια της χώρας, οι συνταξιούχοι υπερτερούν έναντι των άλλων ομάδων, δηλώνοντας μάλιστα τα υψηλότερα εισοδήματα.

 

 

(πηγές: Capital.gr, Euro2day.gr, ANA-ΜΠΕ, Καθημερινή)

 

  

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

 

  • ΣΛΟΤ 401/2019 Αρχή Δεδουλευμένου

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=601&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • ΣΛΟΤ 537/2019 Αλλαγή τρόπου τήρησης λογιστικών βιβλίων

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=602&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • Αμοιβές Μελών Διοικητικού Συμβουλίου. Τι ισχύει με τον νέο Ν.4548/2018

( Πασχάλης Μιχαλόπουλος, Δικηγόρος)

https://www.eforologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=213593

  • Η σύμβαση και τα μυστικά της ( Ελισάβετ Ο.Παπαζαχαρίου

Δικηγόρος)

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30585

  • Δωρεά σε προσωπικό

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23496/Δωρεά-σε-προσωπικό

  • Α. 1107/2019 Καθορισμός των κρατών που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς με βάση τις διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 65 του ν. 4172/2013 για το φορολογικό έτος 2018.

https://www.forin.gr/articles/article/26666/a-1107-2019