• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

ΔΕΗ – ενεργειακά

Παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα  στη διοίκηση της ΔΕΗ το business plan που προβλέπει:  Το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών που αποτελεί άλλωστε και πρωθυπουργική εξαγγελία, tη διείσδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω της αποχώρησης εργαζομένων, την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων χρεών και τη νέα εμπορική πολιτική μέσω καινούργιων τιμολογιακών πακέτων που θα εξαγγελθούν.  Πρόκειται για επιχειρησιακό σχέδιο που επικαιροποίησε η εταιρεία McKinsey & Company στο πλαίσιο των αλλαγών που επιθυμεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση ώστε να ανακάμψει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Θα πρέπει να τονιστεί πάντως ότι η αναλυτική παρουσίαση θα γίνει στους επενδυτές τον Ιανουάριο του 2020 ώστε να συνδυαστεί με την απόπειρα έκδοσης ομολόγου.

Στο μεταξύ στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου το τελικό κείμενο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και θα ακολουθήσει η υποβολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν το τέλος του έτους. Αυτό γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς  κατά την παρουσίαση του ΕΣΕΚ στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής προκειμένου να ληφθούν υπόψη και οι παρατηρήσεις και των εκπροσώπων των κομμάτων, πριν την οριστικοποίηση του κειμένου. Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση για το ΕΣΕΚ λήγει στις 16 Δεκεμβρίου.

Ειδική αναφορά έκανε στην πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, τόνισε δε ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ να ενσωματώνει τις βασικές παραδοχές για τη αξιολόγηση της επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος και υπογράμμισε ότι το masterplan για την Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών που θα παρουσιαστεί εντός του 2020 δεν θα είναι «έκθεση ιδεών, αλλά σχέδιο υλοποιήσιμο, με συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα».

 

Συνάντηση με Λαγκάρντ

Στήριξη στις επόμενες επιδιώξεις της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας επιδιώκει η κυβέρνηση στο ραντεβού” κορυφής που θα λάβει χώρα την Τρίτη στη Φρανκφούρτη μεταξύ της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναμένεται να υπάρξει διεξοδική παρουσίαση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στα μέτωπα κοινού ενδιαφέροντος από τον πρωθυπουργό: από το θέμα των τραπεζών και των επόμενων κινήσεων μετά το σχέδιο “Ηρακλής” έως την ένταξη της χώρας στο QE και τους διαδοχικούς “στόχους” εύρεσης μεγαλύτερου δημοσιονομικού “χώρου” για επενδύσεις και μείωση φόρων. Η συνάντηση θα γίνει παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που θα αναλύσει τα θέματα αρμοδιότητάς του, αλλά και του προϊσταμένου του γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πρωθυπουργού, Δημήτρη Μητροπούλου. Παρών θα είναι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

 

Προϋπολογισμός

Πέφτει η αυλαία για τον κρατικό προϋπολογισμό 2020 καθώς η  συζήτηση θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των κομμάτων, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι κατά την επεξεργασία του προϋπολογισμού, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το σχετικό νομοσχέδιο είχε γίνει δεκτό κατά πλειοψηφία, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, να το καταψηφίζουν, και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την ολομέλεια.

 

Οικονομικό Επιμελητήριο – εκλογές

Μεγάλη νίκη στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος καταγράφει η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες, και με αποτελέσματα από το 50% των εκλογικών τμημάτων σε όλη τη χώρα, το ποσοστό της ΔΗΚΙΟ ξεπερνά το 40%, με πρωτιά στη συντριπτική πλειονότητα των εκλογικών τμημάτων, και μάλιστα με διπλάσια ποσοστά από τον δεύτερο. Οι εκλογές γίνονται για την ανάδειξη των δυο οργάνων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Συνέλευσης των 200 Αντιπροσώπων (ΣτΑ) και των επταμελών Τοπικών Διοικήσεων (Τ.Δ.) των 16 Περιφερειακών Τμημάτων.

Παραοικονομία- έρευνα του ΔΝΤ

Σε έρευνα του ΔΝΤ  καταγράφεται το μέγεθος του προβλήματος της παραοικονομίας. Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η παραοικονομία στην Ευρώπη έχει μεγάλος εύρος, καθώς κυμαίνεται από λιγότερο του 10% και ξεπερνά το 40%. Στις αποκαλούμενες «αναπτυγμένες» χώρες της Ε.Ε., η παραοικονομία διαμορφώνεται στο 10-20% κατά μέσο όρο, ενώ στις «αναδυόμενες» χώρες ο δείκτης ανεβαίνει στο 30-35%. Πού βρίσκεται η Ελλάδα; Στα επίπεδα του 30%, απέχοντας για μια ακόμα φορά από τους δείκτες του «σκληρού» πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Το άλλο πρόβλημα, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, είναι ότι βρίσκεται μεταξύ των- λίγων- κρατών, όπου η παραοικονομία διευρύνεται σταθερά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ συν τοις άλλοις δεν δείχνει να ακολουθεί την τάση άλλων χωρών, που είδαν την παράοικονομία τους να ενισχύεται τη διετία 2008- 2010, αλλά να υποχωρεί μετά στα προ κρίσης επίπεδα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μελέτης του ΔΝΤ, το 2000 η παραοικονομία στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στο 28,1% του ΑΕΠ, το 2008 είχε διευρυνθεί στο 31% και το 2016 στο 30,2%. (αναλυτικά  εδώ )

 

(πηγές:  Το Βήμα, Καθημερινή, Έθνος, Capital.gr, Euro2day.gr, iefimerida, ΑΠΕ- ΜΠΕ)