Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα μέσω βιντεοκλήσης για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας του νέου κορονοϊού και μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών τους.
Ο Μάριο Σεντένο, ο πρόεδρος του Eurogroup, ανέφερε ότι «Η συνεδρίαση του Eurogroup θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στον δρόμο μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Είμαι πεπεισμένος ότι, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Είμαστε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε τον φόβο και να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας».
Τι προτείνει η Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα αναλυτικό σχέδιο στήριξης από την πανδημία που περιλαμβάνει τη χαλάρωση ή ακόμα και την “αναστολή” του Συμφώνου Σταθερότητας . Ζητά:
- Κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να εξαιρέσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την αντιστάθμιση των οικονομικών επιπτώσεων του COVID-19. Μπορούν να θεωρηθούν ως εφάπαξ δημοσιονομικές δαπάνες, ενεργοποιώντας τη λεγόμενη “ρήτρα ευελιξίας” για την αντιμετώπιση “ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου του κράτους”. Επιτρέπει στα κράτη-μέλη να παρεκκλίνουν προσωρινά από τις απαιτούμενες δημοσιονομικές προσαρμογές.
- Προτείνει να ενεργοποιηθεί αν/όταν κριθεί αναγκαίο τη “General escape clause”. Μία “ρήτρα γενικής εξαίρεσης” από τους κανόνες. Και τούτο όπως αναφέρει η Επιτροπή “για να υποστηρίξουν μια γενικότερη δημοσιονομική πολιτική”. Αυτή η ρήτρα θα αναστέλλει – σε συνεργασία με το Συμβούλιο – τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει αποφασιστεί “σε περίπτωση σοβαρής οικονομικής ύφεσης για τη ζώνη του ευρώ ή την ΕΕ στο σύνολό της”…
Τι ζητά η Ελλάδα
Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας η χώρα μας ζητά:
- Όλες οι αποφάσεις για ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας που θα αποφασίσει σήμερα το Eurogroup ναι ισχύουν και για τη χώρα μας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι τελεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας (σ.σ. δηλαδή έχει άλλους, πιο αυστηρούς, δημοσιονομικούς στόχους που εγκρίνονται από το Eurogroup και όχι από την Κομισιόν). Δηλαδή ζητά όσο μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στα υπόλοιπα κράτη, το ίδιο να συμβεί και στην Ελλάδα.
- Όποιες δαπάνες γίνουν πάνω στους τρεις άξονες προτεραιότητας που θέτει η Κομισιόν (δηλαδή την υγεία, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη των θέσεων εργασίας) να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του νέου αυτού μειωμένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα. Από φέτος.
Η πέμπτη αξιολόγηση
Στην ατζέντα σήμερα είναι και η επικύρωση της Πέμπτης έκθεσης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η οποία δεν συνδέεται με δόσεις. Πλέον απλά επιβεβαιώνει ότι η ελληνική πλευρά τηρούσε τις υποχρεώσεις της στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων πριν ξεσπάσει η κρίση…
ΣΕΒ: Επιπτώσεις
Αρνητικές επιπτώσεις στη ναυτιλία, τον τουρισμό, τα επισιτιστικά επαγγέλματα και λιγότερο στη βιομηχανία, η οποία πάντως αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στον εφοδιασμό με πρώτες ύλες, αναμένει ο ΣΕΒ εξαιτίας του κορονοϊού.
Από την πλευρά του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς προτάσσονται επίσης οι αναμενόμενες συνέπειες στην οικοδομή και την κτηματαγορά, εξαιτίας τόσο της κάμψης της ζήτησης από το εξωτερικό – και ιδίως από την Κίνα – όσο και από Έλληνες που σχεδίαζαν αγορές ή ανακαινίσεις ακινήτων.
Αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ του του Επικεφαλής Οικονομολόγου του ΣΕΒ, Μιχάλη Μασουράκη και του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς Δημήτρη Μαθιού για τις επιπτώσεις του κορονοϊού.
Αναλυτικά, ο κ. Μασουράκης σημειώνει τα εξής
Ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά να κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα
Το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων στο σύνολο της αγοράς και με τους ίδιους όρους που ισχύουν για το κλείσιμο των μεγάλων εμπορικών κέντρων, ζητάει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Οι δύο λόγοι για τους οποίους κατέθεσε το σχετικό αίτημα, απευθείας στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είναι:
– η διαφύλαξη της υγείας των καταναλωτών, που επισκέπτονται τα ανοικτά καταστήματα, των εργαζομένων, που όχι μόνο πρέπει να έρχονται σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους αλλά και να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται, και φυσικά των καταστηματαρχών.
– Για να προστατευθεί η επιχειρηματική κοινότητα σε μια αγορά που υπολειτουργεί και ως αποτέλεσμα σωρεύονται ζημίες που θα οδηγήσουν σε οριστικό λουκέτο πολλές επιχειρήσεις και σε άμεση απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και μη αναστρέψιμης καταστροφής του παραγωγικού ιστού της χώρας.
(πηγές: Καθημερινή, Έθνος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr)