Σήμερα ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης, επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά και επαναλειτουργούν τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες.
Ελεύθερη για όλους τους πολίτες θα είναι από σήμερα (Δευτέρα 25/05) η πρόσβαση προς τα νησιά. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με κάποιο πλοίο της ακτοπλοΐας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν την επιβίβασή τους, εξακολουθούν να ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες πρόληψης, στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊου.
Παραμένουν κλειστές μέχρι 31 Μαίου οι ακόλουθες επιχειρήσεις
Ανακοινώθηκε επίσημα η επαναλειτουργία, από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και των παιδικών και βρεφικών σταθμών.
Επιστρεπτέα προκαταβολή
Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” στις επιχειρήσεις, ενώ σημαντικά αυξημένο θα είναι το ποσό που θα διατεθεί μέσω αυτής. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών στόχος είναι κατά τον δεύτερο γύρο της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να διατεθεί ποσό τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ και σε διευρυμένο αριθμό δικαιούχων, αφού μέσω των αλλαγών που εξετάζονται να γίνουν θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους να υποβάλλουν αίτηση.
Στην πρώτη φάση της “επιστρεπτέας προκαταβολής” 53.351 δικαιούχοι οριστικοποίησαν την αίτηση για την χορήγηση του δανείου. Από αυτούς οι 47.532 δικαιούχοι έχουν ήδη δει στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής, μετά και την καταβολή χθές 235,4 εκατ. ευρώ σε 13.474 δικαιούχους.
Συνολικά έχουν διατεθεί έως τώρα 468,7 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πληρωθούν και οι υπόλοιπες 5.819 επιχειρήσεις δικαιούχοι
Ταμείο Ανάκαμψης
Την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί από την Ε.Ε. η πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα αναμένει μια ώθηση της τάξεως του 1,5%-2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για 3 χρόνια. Πρόκειται για το μεγάλο «όπλο» της επόμενης μέρας, για την επιστροφή στην ανάπτυξη, από το οποίο οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τίποτα λιγότερο από 8-10 δισ. ευρώ συνολικά, ενδεχομένως δε το ποσό να είναι και αρκετά σημαντικότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε ήδη με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει της παρουσίασης της πρότασης της Επιτροπής, που διαμορφώνεται στη βάση της κοινής πρότασης Μέρκελ – Μακρόν για ένα Ταμείο 500 δισ. ευρώ.Η Ελλάδα είναι πολύ ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η βοήθεια, με βάση την πρόταση, θα δίνεται με τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων, κάτι που θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος της.
Στο μεταξύ η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία έδωσαν στη δημοσιότητα «εναλλακτικό σχέδιο» δάνεια με ευνοϊκούς όρους, διαφορετικό από την πρόταση που είχαν υποβάλει την περασμένη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η οποία προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δανειστεί 500 δισεκατομμύρια ευρώ ως δάνεια στην κεφαλαιαγορά και να τα διανείμει μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ως επιδοτήσεις — και όχι ως δάνεια.
Ν/διο για μικροχρηματοδοτήσεις
Στη Βουλή θα κατατεθεί νομοσχέδιο για μικροχρηματοδοτήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το νομοσχέδιο για το microfinance προβλέπει την αδειοδότηση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα δανειοδοτούν φυσικά πρόσωπα ή πολύ μικρές επιχειρηματικές οντότητες, με κεφάλαια μέχρι 25.000 ευρώ και χωρίς την υποχρέωση εμπράγματων εξασφαλίσεων από πλευράς δανειοληπτών. Ίδρυμα μικροχρηματοδότησης θα μπορούν να συστήσουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα κατόπιν αξιολόγησης και χορήγησης άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης θα μπορούν να συμμετέχουν (ή να ιδρύονται από) και ξένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με την προϋπόθεση να έχουν έδρα στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες στα 12 δισ. ευρώ έφτασαν οι αναστολές δόσεων δανείων από τις τράπεζες (Νένα Μαλλιάρα, Capital.gr)
(πηγές: Capital.gr, Euro2day.gr, Kathimerini.gr, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.
( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )
- Σ.Ο.Ε.Λ – Ανακοίνωση επαγγελματικών εξετάσεων Ιουνίου 2020
- Τα «μυστικά» των εταιρικών ομολόγων ( Στέφανος Κοτζαμάνης
Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος)
https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=217863
- Διενέργεια ελέγχων υλοποίησης της επένδυσης σε ποσοστό 100% από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές η/και ελεγκτικές εταιρείες για τις επενδύσεις που έχουν υπαχθεί στον Ν.3299/04
https://www.taxheaven.gr/news/48950/ -n329904
- Ο Φ.Π.Α. που επιβάλλεται στις μισθώσεις Ε.Ε. μέχρι 9 θέσεων δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του δικαιώματος χρήσεως του παγίου περιουσιακού στοιχείου συμφώνα με το ΔΠΧΑ 16 «μισθώσεις» – ΣΟΛ ΑΕ
https://www.taxheaven.gr/circulars/33190
- Υ.Α. 50370/2020 Δήλωση δεδομένων τιμών στην ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής
https://www.forin.gr/articles/article/34146/u-a-50370-2020
- Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι… ( Grant Thornton )
https://www.kathimerini.gr/1078594/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/forodo3ies-gnwrizete-oti
- «Οδικός χάρτης» διαχείρισης ρευστότητας και αναγκών χρηματοδότησης σε ακραίες συνθήκες (Δημήτρης Λαμπρόπουλος – KPMG )
- Φοροεκτιμήσεις ( ARTION Α.Ε. )
https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1600257/foroektimiseis