Δύο εκθέσεις για την Ελλάδα
Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει το μεσημέρι στη δημοσιότητα την δική του έκθεση για την Ελλάδα , την οποία παρουσίασε χθες στους ΥΠΟΙΚ. Έχει ήδη προϊδεάσει μέσω σχετικών ανακοινώσεων. Ζητά από την κυβέρνηση να μειώσει το αφορολόγητο και βλέπει μία σειρά από δημοσιονομικούς κινδύνους. Εκτιμά ότι οι τράπεζες παραμένουν ευαίσθητες σε ό,τι αφορά τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις ρυθμιστικές αλλαγές, ζητά μέτρα αύξησης της παραγωγικότητας με δομικές μεταρρυθμίσεις για να αντισταθμισθεί η αύξηση του κατώτατου και προβλέπει ασθενική ανάπτυξη.
- Παράλληλα, στο τραπέζι του Ecofin που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες θα τεθεί προς έγκριση η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα που αφορά στις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες. Ουσιαστικά θα δίνει το σήμα εκκίνησης ενός ακόμη άξονα εποπτείας της χώρας, προειδοποιώντας – μεταξύ άλλων – για κινδύνους στις τράπεζες, στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.
Αναβολή της δόσης
Χωρίς απόφαση για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος ολοκληρώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση για την Ελλάδα στο χτεσινό Eurogroup. Η συζήτηση ήταν σύντομη και σε θετικό κλίμα, ενώ οι θεσμοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.
Το βασικό «αγκάθι» παραμένει το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για την οποία δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς. Δεύτερο θέμα είναι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπου η κυβέρνηση, ενώ έχει δεσμευτεί μέχρι τέλος Μαρτίου να εξοφλήσει υποχρεώσεις ύψους 1,3 δισ ευρώ, έχει δώσει μέχρι τώρα μόλις 600 εκατομμύρια.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης το θέμα της πώλησης των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στην οποία εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής. Τέλος, οι θεσμοί προσάπτουν στην κυβέρνηση ότι δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση της Εγνατίας οδού, ούτε έχει στελεχωθεί όπως πρέπει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Οι θεσμοί σχεδιάζουν μια επίσημη αποστολή στην Αθήνα την 1η Απριλίου, πριν δηλαδή από το επόμενο Eurogroup, ενώ άλλη μία αποστολή οργανώνεται για τον Μάιο
Βιομηχανική παραγωγή
Με θετικό πρόσημο άρχισε το 2019 για τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα, καθώς αυξήθηκε κατά 3,4%, ενώ η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών κινήθηκε επίσης ανοδικά, έστω και οριακά, κατά 0,2%.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε αύξηση 3,4% τον Ιανουάριο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2018, έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2018 με το 2017
Τράπεζες- απεργία των εργαζομένων
Αύριο ή το αργότερο μεθαύριο Τετάρτη, εκπρόσωποι της ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων συναντώνται εκ νέου με εκπροσώπους των τραπεζών για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Η προηγούμενη συλλογική σύμβαση έχει λήξει ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και οι μέχρι τώρα επαφές των δύο πλευρών έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο. ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων βρίσκεται επί ποδός “πολέμου”, προκηρύσσοντας την πρώτη, ύστερα από πολλά χρόνια, κλαδική απεργία για τις 20 Μαρτίου. Ο μετασχηματισμός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος συνεπεία των αλλαγών που έρχονται από τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και από την επέλαση της τεχνολογίας στις τραπεζικές εργασίες, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εσόδων για τις τράπεζες, οδηγούν νομοτελειακά σε περαιτέρω δραστική μείωση του κόστους. Η μείωση αυτή θα περάσει μέσα από το κλείσιμο καταστημάτων και την απώλεια θέσεων εργασίας, έτσι ώστε μετά από δύο χρόνια, το δίκτυο της καθεμίας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να αριθμεί περί τα 300 καταστήματα και το προσωπικό να έχει μειωθεί κατά περίπου 7.000 υπαλλήλους.
Μέι- Γιούνκερ, συμβιβασμός της της τελευταίας στιγμής
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι εξασφάλισε «νομικά δεσμευτικές» τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την εφαρμογή του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.
Η νέα αυτή πρόνοια θα προστεθεί στη συμφωνία που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο. Θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά σήμερα, ενώ απομένουν πλέον λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως την ημέρα που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα.
Ο Γιούνκερ από την πλευρά του ανέφερε ότι ο συμβιβασμός των δύο πλευρών ξεκαθαρίζει πως το backstop δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση κι εξέφρασε αισιοδοξία για την έγκαιρη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ όπως προβλέπεται βάσει της διαδικασίας του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την 29η Μαρτίου.
Όμως — προειδοποίησε ο Γιούνκερ — εάν ο εφαρμοστικός νόμος απορριφθεί ξανά «δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία». «Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ερμηνείες των ερμηνειών, ούτε περαιτέρω εγγυήσεις των εγγυήσεων»,είπε.
Σε κάθε περίπτωση, απομένουν μόνο τρεις εβδομάδες μέχρι την 29η Μαρτίου, οπότε η Βρετανία εγκαταλείπει την Ε.Ε. είτε με είτε χωρίς συμφωνία. Και το ανοιχτό ακόμη ενδεχόμενο μιας άτακτης εξόδου αφήνει αναπάντητα κάθε είδους ερωτήματα, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και τεχνικά, υποχρεώνοντας τους θεματοφύλακες της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη λήψη έκτακτων μέτρων.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας έκαναν γνωστό ότι ενεργοποίησαν μία προϋπάρχουσα γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων, με βάση την οποία οι βρετανικές τράπεζες θα εξασφαλίζουν σε εβδομαδιαία βάση δάνεια σε ευρώ τα οποία θα παρέχονται από τη Φρανκφούρτη έναντι στερλινών, ώστε να μη λείψει από τον επόμενο μήνα η αναγκαία ρευστότητα.
(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Capital.gr, Έθνος)
Άρθρο: Διανομές κερδών: φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα (Τζένη Πάνου, Γιώργος Σαμοθράκης, Καθημερινή 11/3/20190)