• Σήμερα είναι: Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025

Το στίγμα της εβδομάδας

Η εβδομάδα θα κλείσει εκτός απροόπτου με την διαδικασία της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών ενώ παράλληλα αρχίζει σήμερα η δεύτερη μεταμνημονιακή «αξιολόγηση» με τους θεσμούς να βρίσκονται στην Αθήνα όπου και θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών έχουν στείλει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες προειδοποιητικά σήματα καθυστερήσεων στην υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Στις καθυστερήσεις περιλαμβάνονται τα κόκκινα δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις, οι υποχρεώσεις μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα ενώ δεν φαίνεται να έχουν δώσει πράσινο φως για την διπλή ρύθμιση 120 δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, όπως φαίνεται να διαφωνούν και για τις νέες ρυθμίσεις πάνω στον νόμο Κατσέλη.

Τα πρώτα επίσημα σήματα των θεσμών αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή. Με την ολοκλήρωση των συζητήσεων στην Αθήνα το ΔΝΤ έχει ήδη κάνει γνωστό πως θα εκδώσει ένα αναλυτικό κείμενο πρώτων παρατηρήσεων, ενώ ανακοίνωση αναμένεται και από την πλευρά της Κομισιόν. Θετικό σινιάλο, θα φέρει πιο κοντά την εκταμίευση της «δόσης» των 644 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων (SMPs- ANFAs) στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.

 

Έκδοση ομολόγου

Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, και ειδικά στα 5ετή ομόλογα με την απόδοσή τους να έχει επιστρέψει σε χαμηλό τεσσάρων μηνών και περίπου στο 3,1%, δείχνει πως το έδαφος για μια νέα έκδοση, σύντομα, έχει αρχίσει και προετοιμάζεται. Οπως επισημαίνουν μιλώντας στην «Καθημερινή» ειδικοί της αγοράς ομολόγων, η έκδοση ενός νέου 5ετούς ομολόγου λήξης 2024 όπου οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι χαμηλές, και η οποία δεν θα ξεπεράσει σε μέγεθος τα 2-3 δισ. ευρώ, θα ήταν η σοφότερη στρατηγική, με την απόδοση να τοποθετείται στο 3,5% με 3,75%. Μια μεγαλύτερη έκδοση όπως προειδοποιούν, τόσο σε διάρκεια όσο και σε μέγεθος, θα ενείχε αρκετούς κινδύνους, δεδομένου του «ανταγωνισμού» που υπάρχει σήμερα από τις εκδόσεις ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερη αξιολόγηση από τους οίκους

 

Κατώτατος μισθός

Αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες η επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα -και αφού έχει προηγηθεί η σχετική προεργασία από το Υπουργείο Εργασίας- για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου  σημειώνει ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση συνολικά 24 επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν και τα οποία στηρίζουν περισσότερους από 280.000 συμπολίτες μας», (συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων).

 

Επιχειρηματίες- δάνεια

Μόλις το 17% των επιχειρήσεων, δηλαδή λιγότεροι από δύο στους δέκα, σκοπεύουν να ζητήσουν ρύθμιση των δανείων τους από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Εξ αυτών, το 12% επιθυμεί λύση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ το 55% σε συνεργασία με τις τράπεζες. Παράλληλα απροθυμία δείχνουν οι επιχειρηματίες να ζητήσουν νέα δάνεια εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων στην αγορά.

Αυτά προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος  η οποία έχει «απώτερο σκοπό να εξετάσει την έλλειψη ρευστότητας που κυριαρχεί στην ελληνική οικονομία, αλλά και τη δυσπιστία που κυριαρχεί στην αγορά για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων».

Ρυθμίσεις οφειλών

Σύμφωνα με πληροφορίες του οικονομικού τύπου η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε ρυθμίσεις παλαιών οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση. Πρόκειται για οφειλές  οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2017. Ο αριθμός των δόσεων της έκτακτης ρύθμισης που θα παραμείνει ζωντανή για μερικούς μήνες δίνοντας ένα χρονικό παράθυρο ένταξης σε αυτής σε εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, θα μπορεί να φθάνει ακόμη και τις 120. Η ρύθμιση δεν θα είναι τυφλή και οριζόντια αλλά θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν φορολογούμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μεγάλες οφειλές του παρελθόντος αλλά έχουν τη δυνατότητα να τηρήσουν μια ρύθμιση με πολλές δόσεις και χαμηλό ποσό μηνιαίας δόσης. Προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας φορολογούμενος στη ρύθμιση θα είναι να έχει ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή να έχει εξοφλήσει τις οφειλές του 2018 προς τη φορολογική διοίκηση. Στην πράξη θα πρέπει να έχει ρυθμίσει ή εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος του 2018 καθώς και άλλες έκτακτες φορολογικές οφειλές που βεβαιώθηκαν το 2018 (π.χ. φορολογικά πρόστιμα).Η ελάχιστη δόση της νέας ρύθμισης θα είναι 50 ευρώ και η ένταξη στη ρύθμιση θα προσφέρει διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής έως και 85%.

Επίσης η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την  βελτίωση της υφιστάµενης πάγιας ρύθµισης των 12 έως 24 µηνιαίων δόσεων που δίνεται σε όλους τους φορολογουµένους. Οι τακτικές φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος εισοδήµατος και ο ΕΝΦΙΑ, ρυθµίζονται σε έως 12 δόσεις, ενώ οι έκτακτες οφειλές, όπως είναι τα φορολογικά και πολεοδοµικά πρόστιµα ή ο φόρος κληρονοµικών και δωρεών ρυθµίζεται σε έως και 24 µηνιαίες δόσεις. Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονοµικών προβλέπουν την αύξηση των µηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθµισης στις έως και 24 δόσεις µε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειµένου η ρύθµιση να γίνει περισσότερο προσωποποιηµένη.

 

Κόκκινα δάνεια- τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Κεφαλαίου”, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, με βάση σχετική απόφαση του Supervisory Board της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν επιστολές με τις οποίες θα τους ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) που ολοκλήρωσε ο SSM και τα οποία θα συμπληρώνουν το πόρισμα των stress tests του περασμένου Μαΐου, δίνοντας τη συνολική εικόνα για την επάρκεια –αλλά και τις τυχόν ανάγκες– κεφαλαίων των τραπεζών. Αντίστοιχες αποφάσεις θα εκδώσει και η Τράπεζα της Ελλάδος για τις μη συστημικές τράπεζες, οι οποίες εμπίπτουν στην εποπτεία της.

Το περιεχόμενο των επιστολών αυτών είναι απόρρητο. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν συναγάγει από τις επαφές τους με τους επόπτες κατά το διάστημα που έτρεχε ο έλεγχος SREP, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα έχουν δείκτες συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ 13% και 14%. Πρόκειται για δείκτες που δεν πιέζουν άμεσα τις τράπεζες για κεφαλαιακή ενίσχυση και δίνουν ένα περιθώριο ασφαλείας μέχρι τα stress tests της επόμενης χρονιάς.Το περιθώριο αυτό, όμως, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες

 

 

(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Capital.gr, Euro2day.gr, Το Έθνος)

 

 

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

 

  • ΣΛΟΤ 17/2019 Μετάβαση από απλογραφικά σε διπλογραφικά λογιστικά βιβλία και απογραφή έναρξης

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=579&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • ΣΛΟΤ 38/2019 Λογιστικός χειρισμός συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που είχαν συναφθεί πριν την 1-1-2014

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=580&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • Εγχειρίδιο των συνηθέστερων ερωτημάτων επί του ειδικού φόρου επί ακινήτων.

https://www.e-forologia.gr/lawbank/document.aspx?digest=739AABB6ADCBC3E0.1D031AEA53&version=2019/01/17

  • «Κλείσιμο» χρήσης 2018 – 10 αρχικές επισημάνσεις ( Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος)

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30151

  • Αλλαγές στο νόμο για τις Α.Ε. ( Άρθρο του Β. Οικονομίδη)

https://www.forin.gr/articles/article/25973/allages-sto-nomo-gia-tis-a-e