• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Venture Capital: Η πορεία προς το μέλλον EY

Σταθεροποίηση των επενδύσεων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε start-up επιχειρήσεις (Venture Capital) αναμένεται το 2016, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην υλοποίηση των επιχειρηματικών στόχων των εταιρειών στις οποίες έχουν επενδύσει. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί μια χρονιά εξαιρετικών επιδόσεων, κατά την οποία ολοκληρώθηκαν 8.381 συμφωνίες, συνολικής αξίας 148 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό προκύπτει από την έκθεση της EY «Επιστροφή στην πραγματικότητα: Διεθνείς τάσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε start-up επιχειρήσεις 2015».

Το 2015, η χρηματοδότηση αυξήθηκε σε ετήσια βάση σχεδόν κατά 55%, ενώ ο αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 10%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την παγκόσμια τάση των επενδυτών να επιδιώκουν λιγότερες και μεγαλύτερες συμφωνίες σε εδραιωμένες επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε προχωρημένη φάση του κύκλου συγκέντρωσης κεφαλαίων. Το 80% των συναλλαγών και των επενδυμένων κεφαλαίων, σε όρους δολαρίων, κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη στο στάδιο που παράγουν έσοδα, ενώ το 58% των κεφαλαίων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε τελική φάση χρηματοδότησης. Η πιο έντονη δραστηριότητα σημειώθηκε τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, καταγράφοντας μείωση κατά 12% σε τριμηνιαία βάση το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι ανησυχίες για τις συνθήκες των δημόσιων αγορών, τις αποτιμήσεις, τον βαθμό αξιοποίησης των επενδυμένων κεφαλαίων και την υπερχρηματοδότηση, έβαλαν φρένο στους επενδυτές.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα του βαρόμετρου, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων ΕΥ Ελλάδας, παρατηρεί: «Με δεδομένη τη στενότητα πόρων χρηματοδότησης στην Ελλάδα, η σημασία της ενίσχυσης των επενδύσεων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις (Venture Capital) είναι προφανής. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και στη χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, μια έξαρση στη δραστηριότητα νεοφυών επιχειρήσεων με καινοτόμες ιδέες, ιδιαίτερα στον χώρο της τεχνολογίας. Οι επιχειρήσεις αυτές, για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, χρειάζονται άμεση χρηματοδότηση. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, και εφόσον σταθεροποιηθεί το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η διεθνής κινητικότητα του κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις».

Αναμένεται αύξηση του ενδιαφέροντος για χαμηλότερου κόστους επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις σε πρώιμο στάδιο

Παρά το γεγονός ότι οι εδραιωμένες επιχειρήσεις συγκέντρωσαν το 58% των κεφαλαίων που επενδύθηκαν το 2015, τις περισσότερες επενδυτικές συμφωνίες εξασφάλισαν εταιρείες που βρίσκονται στο στάδιο της πρώιμης χρηματοδότησης, αντιπροσωπεύοντας το 45% του συνολικού αριθμού των συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την τάση των Venture Capitals να προκρίνουν ένα μεγαλύτερο αριθμό μικρής αξίας συμφωνιών σε νεότερες εταιρείες start-up με χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Ο Bryan Pearce, επικεφαλής της ΕΥ για τις Επιχειρηματικές Συμμετοχές διεθνώς, σημειώνει: «Το 2016 αναμένουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε εταιρείες σε πρώιμο στάδιο, εν μέρει λόγω της αντίληψης ότι, όταν οι εταιρείες αυτές ωριμάσουν, οι κεφαλαιαγορές ενδέχεται να είναι πιο δεκτικές. Ενδέχεται επίσης να επιμηκυνθούν οι περίοδοι των επενδύσεων, καθώς επιβραδύνεται η οικονομία, στο πλαίσιο μιας νέας τάσης προς αυτό που ονομάζουμε “patient capital”».

Επιμέρους τομείς

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της χρηματοδότησης στους τομείς των υπηρεσιών ταξιδιών και αναψυχής, και των υπηρεσιών καταναλωτικής πληροφόρησης, έφθασε το 126% και 71% αντίστοιχα το 2015. Ο υποτομέας των υπηρεσιών καταναλωτικής πληροφόρησης, με συνολική χρηματοδότηση 32,1 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας επένδυσης της χρονιάς (China Internet Plus Holding Ltd.), κατέλαβε την πρώτη θέση σε όρους προσέλκυσης χρηματοδοτικών κεφαλαίων. Αντίθετα, επιμέρους τομείς, όπως τα οικιακά προϊόντα, καθώς και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση ως προς τη χρηματοδότηση (43% και 15% αντίστοιχα).

Ενισχύεται η Κίνα

Με 3.916 συμφωνίες και επενδυθέντα κεφάλαια 72,3 δισ. δολαρίων, οι ΗΠΑ συνέχισαν να κυριαρχούν στην αγορά των Venture Capitals και το 2015. Ωστόσο, για πρώτη φορά, τρεις από τις πέντε κορυφαίες συμφωνίες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε start-up επιχειρήσεις της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν εκτός των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα. Οι επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε start-up επιχειρήσεις στην Κίνα έχουν επταπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, από επτά δισ. δολάρια το 2010, σε 49 δισ. δολάρια το 2015. Στο ίδιο διάστημα, το μέγεθος των συμφωνιών έχει διπλασιαστεί, από 15 σε 30 εκατ. δολάρια.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Κίνα σήμερα αντιπροσωπεύει τρεις φορές περισσότερες επενδύσεις από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 49 δισ. δολαρίων, μέσω 1.611 συμφωνιών το 2015, συμπεριλαμβανομένων αρκετών συμφωνιών αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου, καθώς και της επένδυσης της China Internet Plus Holding Ltd, αξίας 3,3 δισ. δολαρίων.

Ο Pearce καταλήγει: «Πιστεύουμε ότι το 2016 θα είναι η χρονιά του ώριμου, εξελιγμένου επενδυτή, ο οποίος αναζητά ισχυρότερες συμφωνίες μακροχρόνιας απόδοσης. Αν τελικά το 2016 δεν ξεπεραστεί το ιστορικά υψηλό επίπεδο των 148 δισ. δολαρίων που σημειώθηκε το 2015, δεν θα πρόκειται για δραματική εξέλιξη. Κατά την άποψή μας, οι καλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες θα συνεχίσουν να προσελκύουν τη χρηματοδότηση των εταιρειών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε start-up επιχειρήσεις».

EY

• Μετά από μια χρονιά ιστορικά υψηλών επιδόσεων, τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών σε start-up επιχειρήσεις (Venture Capital) αναμένεται να σταθεροποιηθούν το 2016

• Οι εταιρείες που επιθυμούν να προσελκύσουν επιχειρηματικά κεφάλαια θα πρέπει να προετοιμασθούν για πιο αυ στηρό έλεγχο της ικανότητάς τους να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους

• Έντονη δραστηριότητα αναμένεται στην Κίνα μετά από τον επταπλασιασμό των μεγεθών κατά την τελευταία πενταετία