• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Άκαρπη η πρώτη φηφοφορία

Άκαρπη έληξε χθες η  πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στην οποία υποψήφιος ήταν ο κ. Σταύρος Δήμας.

Στην πρώτη αυτή ψηφοφορία, όπου απαιτούνταν 200 ψήφοι για την εκλογή, έλαβαν μέρος 295 βουλευτές, και ο κ. Δήμας έλαβε 160 «ναι» ενώ 135 βουλευτές ψήφισαν «παρών» και 5 απόντες.

Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν εκτός των βουλευτών της ΝΔ και ΠαΣοκ οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου.

«Παρών» ψήφισαν οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκη Φούντα, Βασίλης Οικονόμου, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Παναγιώτης Μελάς, Ραχήλ Μακρή, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Κουράκος.

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπάρχει η συνήθης διάκριση ανάμεσα στο «παρών» και το «όχι».

Από τη διαδικασία απουσίαζε ο βουλευτής Ημαθίας, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ,Κώστας Γιοβανόπουλος -απουσία που θεωρείται ότι είναι με νόημα.

Επίσης απουσίαζε ο άρτι αποφυλακισθείς, ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από τη ΧΑ,Στάθης Μπούκουρας, καθώς και ο συνάδελφός του Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Δικαιολογημένα απών από τη διαδικασία ήταν ο Γιώργος Κασαπίδης.

Ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Ηλίας Κασιδιάρης ψηφίζοντας είπε: «παρών με φυλακή τον Σαμαρά».

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξερχόμενη της Βουλής μετά την ψηφοφορία ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πάερει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε  να αλλάξει το κλίμα και να πεισθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν θετικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δήλωση θα κάνω μετά την τρίτη ψηφοφορία» δήλωσε πριν από την έναρξη της διαδικασίας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Σταύρος Δήμας.

Η δεύτερη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται και πάλι 200 θετικές ψήφοι για την εκλογή Προέδρου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι. Σε περίπτωση που και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος η τελευταία ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 180 ψήφοι θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.

Αν και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές.

“Ελπίζω οι βουλευτές να αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, αποχωρώντας από τη Βουλή μετά την πρώτη ψηφοφορία ενώ συνεχάρη τους ανεξάρτητους  βουλευτές που ψήφισαν τον Στ.Δήμα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος της Βουλής μετά το πέρας της πρώτη ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε τα εξής: «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Σύντομα ο ελληνικός λαός θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Τα διέξοδα θα τα δώσει ο ελληνικός λαός και η δημοκρατία»