• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Άρχισε η ευρωπαϊκή προεδρία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έδωσε το στίγμα της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.Με την κοινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων και του υπουργικού συμβουλίου στο Ζάππειο άρχισε σήμερα η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. Η συνεδρίαση αυτή σηματοδοτεί επισήμως την έναρξη της προεδρίας. Στις δηλώσεις του, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι «η Ελλάδα φιλοδοξεί να πετύχει την πιο θετική επαφή του Eυρωπαίου πολίτη με την Ένωση. Οι αρχές που θα ακολουθήσουμε θα είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβληματών που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης: ανάκαμψη, καταπολέμηση της ανεργίας, η θωράκιση της συνοχής την Ένωσης, η κατοχύρωση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής, και η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης ώστε να καταπολεμηθούν τα «κατασκευαστικά προβλήματα». Να αναπτύξουμε τη λογοδοσία της Ένωσης και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς της. Με πυξίδα αυτές τις αρχές η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει τόνωση της ανάπτυξης την εμβάθυνση της ευρωζώνης την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Περισσότερη Ευρώπη, καλύτερη, ευκαιρίες ευημερία και ασφάλεια. Η Ελλάδα με τεράστιες θυσίες αφήνει πίσω της την κρίση. Η Ευρώπη αφήνει πίσω της την κρίση, η Ελλάδα έχει σταθεί στα πόδια της. Πάνω στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος πολλοί λαοί έξω από την Ευρώπη θα ωφεληθούν. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπαίνει στην πιο αποφασιστική φάση της και είναι η μεγάλη ελπίδα για τους λαούς της Ευρώπης».

Ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης αλλά ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσει κανείς στις επικρίσεις για την Ελλάδα είναι με τους αριθμούς δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επισημαίνοντας ότι πετύχαμε μία χρονιά νωρίτερα, πριν από το προγραμματισμένο, το πρωτογενές πλεόνασμα. «Θέλω ιδιαίτερα στους ξένους δημοσιογράφους να πω ότι για μία χώρα, που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της, και εάν προσθέσετε φόρους και πληθωρισμό, είναι σαν να έχει χάσει 40% του εισοδήματός της. Όταν αυτή η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό δίνει την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα για την οικονομική της πορεία» είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε, δε, ότι «είχαμε την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα ήλθε πρώτη στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο καλύτερος κριτής είναι οι αγορές» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Τα spreads δείχνουν ότι έχει αλλάξει η οικονομική πραγματικότητα. Αν κοιτάξει κανείς το ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο, στο σύνολό της η αγορά, αν δεν χειροκροτεί, πάντως αποδέχεται την πραγματικότητα μίας Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο κόσμος ακόμη υποφέρει αλλά ξεκίνησε η διαδικασία για την μείωση της ανεργίας, για την αύξηση των επενδύσεων. Η αισιοδοξία για την Ελλάδα ακουμπάει στους νέους ανθρώπους. Η αγωνία μας είναι πως θα δώσουμε προοπτική στους νέους ανθρώπους, αυτούς παρακολουθούμε, γι αυτούς αγωνιζόμαστε, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Την πεποίθησή του ότι το 2014 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία εξέφρασε, από την πλευρά του, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο Ζάππειο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο, χαρακτήρισε «έμπειρο πιλότο» της Ε.Ε. την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η τρίτη ελληνική προεδρία την οποία βιώνει και ο ίδιος από διαφορετικά αξιώματα, ενώ αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα την οποία επιδεικνύουν οι ελληνικές Αρχές για να φέρουν εις πέρας την ανάληψη της προεδρίας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, φέρνοντας σαν παράδειγμα την Ιρλανδία, τόνισε ότι τα προγράμματα αποδίδουν αν εφαρμόζονται σωστά και με αποφασιστικότητα, ενώ υπενθύμισε ότι στόχος τους είναι η αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας και να σταθούν οι χώρες που λαμβάνουν βοήθεια στα πόδια τους, χωρίς να χρειάζονται την αλληλεγγύη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Όσον αφορά την χώρα μας, ο κ. Μπαρόζο έκανε λόγο για μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα πρωτογενές πλεόνασμα, βγαίνοντας από την ύφεση, κάτι που μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της Ένωσης και να οδηγήσει στην προσέλκυση επενδύσεων.

«Ξέρουμε τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες και θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής και να τους πούμε ότι οι θυσίες σας και οι προσπάθειές σας ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον». «Πρέπει τώρα να κάνουμε περισσότερες προσπάθειες για την ανάπτυξη και για την μείωση της ανεργίας» πρόσθεσε.

Επίσης ο κ. Μπαρόζο είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με την χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ωστόσο επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην τραπεζική ένωση. Χαιρέτησε τη συμφωνία για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης και είπε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα επικυρωθεί νομικά πριν τις ευρωεκλογές.

Για την Ελλάδα και το πρόγραμμα χρηματοδότησης είπε ότι τον Δεκέμβριο (του 2013) εγκρίθηκε το ένα δισεκ. ευρώ, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά προβλήματα, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, να βελτιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να βελτιωθούν τα προϊόντα και οι επιχειρήσεις.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος: Η ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, ήταν πάντα στοιχειώδες η παραμονή της χώρας στη ΕΕ. Η προεδρία, είπε ο κ. Μπαρόζο, είναι ευκαιρία ώστε οι καιροί που έρχονται να μην ορίζονται από την κρίση αλλά από τα διδάγματα της κρίσης.

 

 

(πηγή: Καθημερινή)