• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Έβαλντ Νοβότνι: τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως ενέχυρα

Δεν υπάρχει νομική δυνατότητα για ενδιάμεση χρηματοδότηση προς την Ελλάδα δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Με τη δήλωση αυτή προσγείωσε τις προσδοκίες που δημιούργησε δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλούμενο τραπεζική πηγή ανάφερε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επέτρεπε στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου αξίας μεγαλύτερης του υφιστάμενου ορίου των 15 δισ. ευρώ εάν υπήρχε συμφωνία με τους δανειστές.

Ο Νοβότνι δήλωσε στο CNBC πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να τηρήσει ξεκάθαρους κανόνες σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Για μας είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ορισμένους όρους που πρέπει να τηρηθούν. Μπορούμε, για παράδειγμα, να αποδεχθούμε ελληνικούς τίτλους, ελληνικά ομόλογα, ως ενέχυρα. Η απάντηση, για την ώρα, είναι όχι».

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα για ενδιάμεση χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.”Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε κάποια, ας πούμε χρηματοδότηση εκτός των κανόνων μας. Γνωρίζω πως υπάρχουν ιδέες ότι μπορεί να δώσουμε κάποιου είδους ενδιάμεση χρηματοδότηση. Δεν βλέπω νομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο» είπε.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Το ΒΗΜΑ.gr)