• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Έκθεση ΔΝΤ για παγκόσμια οικονομία

Οι χώρες που έχουν μεγάλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως είναι η Γερμανία και η Κίνα, θα πρέπει να αυξήσουν την εσωτερική ζήτηση για να συμβάλουν στη μείωση των ανισοτήτων που εμποδίζουν την παγκόσμια ανάπτυξη αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μικρή πρόοδος στη μείωση των ανισοτήτων, οι οποίες συμβάλλουν μεταξύ άλλων στη δημιουργία αναταράξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας που προκαλεί τις ανισότητες αυτές είναι το μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας και το μεγάλο αντίστοιχο έλλειμμα στις ΗΠΑ, ανέφερε το Ταμείο.

Το ΔΝΤ καλεί την Κίνα να υιοθετήσει πιο ευέλικτη ισοτιμία στο εθνικό νόμισμά της, η οποία θα καθορίζεται από τις δυνάμεις της αγοράς. Επίσης η χώρα θα πρέπει να λάβει μέτρα για να αυξηθεί η κατανάλωση και να απελευθερωθεί ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της.

Εκτός από τη Γερμανία και την Κίνα το ΔΝΤ θεωρεί ότι και η Νότια Κορέα θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του πλεονάσματος που έχει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα αντίστοιχα ελλείμματα που παρουσιάζουν η Βρετανία, η Βραζιλία και η Γαλλία.

Όσον αφορά στις διακυμάνσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε όλες τις αγορές, το ΔΝΤ σημείωσε ότι οφείλονται στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των μεγάλων οικονομιών όλου του κόσμου, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική που ακολουθείται.

Το Ταμείο εκτιμά ότι το δολάριο μπορεί να είναι φέτος ανατιμημένο έως και κατά 10%.

 

(πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)