• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Έλλειμμα κάτω του 3%

«Έλλειμμα γενικής κυβέρνησης κάτω από το 3% θα εμφανίσει η Ελλάδα το 2013 το οποίο θα είναι απολύτως σύμφωνο με τα στοιχεία και τη μεθοδολογία της Eurostat». Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ρίχνοντας το γάντι στην τρόικα η οποία δεν δέχεται τη συγκεκριμένη μεθοδολογία και πιέζει για νέα μέτρα το 2014.


Η ελληνική πλευρά, επικαλούμενη τη μεθοδολογία της Eurostat, υποστηρίζει ότι η επίσημη Στατιστική Αρχή της ΕΕ θα συμπεριλάβει τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών (SMP’s), ύψους 2 δισ. ευρώ (αν εγκριθούν όλες οι δόσεις) αλλά και το μέρισμα των περίπου 500 εκατ. ευρώ που θα αποδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Αντιθέτως η τρόικα δεν δέχεται τη λογική του οικονομικού επιτελείου και επιμένει ότι δεν πρέπει να μετρήσουν στο πλεόνασμα (άρα στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος) τα έσοδα από τις δύο αυτές πηγές.
Οι δανειστές επιμένουν ότι τα έσοδα αυτά είναι έκτακτα (one off) και δεν είχαν προϋπολογιστεί στο τρέχον πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά δεν αναγνωρίζουν ότι ενισχύουν το πλεόνασμα άρα μειώνουν τα ποσά για την εξυπηρέτησης χρέους μια λογική που αποδέχεται η Eurostat σε όλη την Ευρώπη.
«Πως είναι δυνατόν όταν δεν πιάνουμε τους στόχους να έχουμε συνέπειες και όταν υπερβαίνουμε τους στόχους πάλι να έχουμε  συνέπειες» σημειώνουν επί του θέματος στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Εντονη  πίεση για μέτρα
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έλαβε την απόφαση να επιδιώξει (με τη σφραγίδα Eurostat) έλλειμμα κάτω από το ορόσημο των ευρωπαϊκών συνθηκών που προβλέπουν επιτήρηση μιας οικονομίας, έστω και για συμβολικούς λόγους.
Επί του θέματος αναμένεται «ζωηρή» συζήτηση με την τρόικα.
Το θέμα σχετίζεται με τις πιέσεις που ασκούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τη λήψη ενός ή δύο «δύσκολων μέτρων», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον τις οριζόντιες περικοπές π.χ. στις συντάξεις, ώστε να διασφαλιστεί η«εφαρμογή ισχυρού προϋπολογισμού το 2014 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος» σύμφωνα με τη δήλωση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά.
Η τρόικα πιέζει για μέτρα για να κλείσουν τα κενά του Προϋπολογισμού του 2014 τα οποία εμφανίστηκαν στον πλάνο των εκτιμήσεων κυρίως λόγω των ασφαλιστικών ταμείων, όπου η «τρύπα» προσδιορίζεται από τους δανειστές στο 1,5 δισ. ευρώ.
Το προσχέδιο στη Βουλή
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή η χώρα μας θα εμφανίσει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στη περιοχή των 100 εκατ. ευρώ. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ το 2014 καθώς και αυτός για δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3% ήδη από το 2013 άρα και το 2014.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014 εκτιμάται ότι η ύφεση για φέτος θα περιοριστεί στο 4%, από 4,2% που προβλέπονταν αρχικά ενώ για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ.
(Του Αργύρη Παπαστάθη από το ΒΗΜΑ)