• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Αισιοδοξία από το euro working group

Αισιόδοξες ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών δήλωναν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας του Eurogroup, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Νίκος Θεοχαράκης.

Η συνεδρίαση του EuroWorking Group συνεχίζεται και σήμερα, Μ.Πέμπτη.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στην χθεσινή συνεδρίαση έγινε μια πρώτη εκτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των ιδεών και των προτάσεων που έχει υποβάλει η Ελλάδα στο Eurogoup μέσω της επιστολής του υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε γενικές γραμμές η πρόοδος θεωρήθηκε ικανοποιητική, αν και όπως σημείωναν κύκλοι του Eurogroup πολλά πρέπει ακόμη να συμφωνηθούν. Η γενική εκτίμηση ωστόσο είναι ότι η τελική επίτευξη της συμφωνίας θα αναζητηθεί στη σύνοδο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες στη Ρίγα της Λετονίας.

Ως τότε οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και των θεσμικών εκπροσώπων των πιστωτών, κυρίως στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ξεκαθάρισε στους ομολόγους του ότι το Ελληνικό Δημόσιο καλύπτει οριακά τις ανάγκες του έως και τις 24 Απριλίου, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει νέες προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.

 

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης στη Μόσχα

 

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τις συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, στις οποίες κυριάρχησαν οι εμπορικές σχέσεις, τα σχέδια επενδύσεων και το ρωσικό εμπάργκο. Ειδική αναφορά γίνεται στην πρόθεση της Μόσχας να προκαταβάλει μελλοντικά κέρδη για τον αγωγό, αλλά και να ιδρυθούν ελληνορωσικές εταιρείες με έδρα τη Ρωσία για να ξεπεραστεί ο σκόπελος στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Δεύτερη ημέρα επαφών σήμερα, Μ.Πέμπτη.

Αναφορικά με τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική ομοσπονδία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπήρξε κοινή βούληση το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρωσική επικράτεια, προκειμένου οι έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που πλήττονται από τα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, χωρίς αυτή η διαδικασία να λογίζεται ως εξαγωγή, αφού θα τα διακινούν ρωσικές εταιρείες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί.

Σχόλια από τις ΗΠΑ εμφανίζουν δυσαρεστημένη την αμερικάνικη πλευρά για τις επαφές Τσίπρα – Πούτιν.