• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Αισιοδοξία για stress tests

Αισιοδοξία ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests και θα καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν χωρίς να προχωρήσουν σε νέες ευρείας κλίμακας εκδόσεις μετοχών επικρατεί στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκιά τους, λίγα 24ωρα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Όπως σημειώνει Το Βήμα, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών που έχουν δει μεγάλο μέρος των στοιχείων που έχει επεξεργαστεί η Ευρωτράπεζα στο πλαίσιο των ασκήσεων προσομοίωσης που διενήργησε, το έλλειμμα που θα προκύψει δεν θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, θα αφορά ένα ή δύο συστημικούς ομίλους και θα καλυφθεί με άνεση.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρου Τουρκολιά την Τρίτη το πρωί για τα αποτελέσματα των stress tests: «Με τα σημερινά δεδομένα κοιμόμαστε ήσυχοι για το αποτέλεσμα της δοκιμασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών από τις λοιπές συστημικές τράπεζες.

Σε ανάλογο κλίμα κινείται το τελευταίο διήμερο και το Χρηματιστήριο, με τις μετοχές των τραπεζών να υπεραποδίδουν προεξοφλώντας θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα stress tests.

Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να ενημερωθούν την Πέμπτη το βράδυ με ηλεκτρονική αλληλογραφία για τα ευρήματα της άσκησης που διενήργησε η ΕΚΤ, με ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Θα έχουν στη διάθεσή τους δύο ημέρες για τη διατύπωση των όποιων ενστάσεων, προκειμένου η ΕΚΤ να προχωρήσει στις επίσημες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων την ερχόμενη Κυριακή.

Κατά ορισμένες πηγές, η απαντητική αποστολή αποδοχής των stress tests, ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τυπική διαδικασία.

Την Κυριακή το βράδυ θα συνέλθουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και μέχρι το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα θα κάνουν γνωστές στους μετόχους τις εκτιμήσεις τους για τη δημιουργία του νέου κεφαλαίου που πρέπει να πετύχουν.
(πηγή: ΤΟΒΗΜΑ, in.gr)