• Σήμερα είναι: Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Αναμονή από τον ξένο παράγοντα

Ο ξένος παράγοντας τηρεί στάση αναμονής ενώ ο ΣΕΒ ζητά συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση. Στην Αθήνα έρχεται μέσα στις επόμενες μέρες ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως έγινε γνωστό από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η επίσκεψη του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς την Πέμπτη, ο οποίος αναμένεται να παίξει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές της.Αναλυτικά:

Αποκαλύψεις έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το Eurogroup καθώς δήλωσε ότι μίλησε με το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, «η τουλάχιστον αυτόν που θα αναλάβει υπουργός» όπως είπε, και πρόσθεσε ότι ο νέος υπουργός διαβεβαίωσε για την επιθυμία της κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις και παραμονή στην ευρωζώνη. Πάντως ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν αποκάλυψε το όνομα του υπουργού που θα αντικαταστήσει τον κ. Χαρδούβελη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος το πρόσωπο με το οποίο μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup είναι ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης ενώ ο κ. Ντάισελμπλουμ αναμένεται στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας. Αποκάλυψε ότι η τηλεφωνική συνομιλία κράτησε επί 15 λεπτά.

«Πρέπει να δώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση και να περιμένουμε τη δική της οπτική γωνία για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας. Σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ενώ ξεκαθάρισε ότι η όποια συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα αρχίσει μετά το τέλος της τρέχουσας αξιολόγησης.  «Το αν θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα εξαρτάται από τη θέση που θα πάρει η νέα κυβέρνηση και από το πότε θα αρχίσουμε τις σοβαρές συζητήσεις, ελπίζω σύντομα» σχολίασε ο ίδιος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Ζν-Κλοντ Γιούνκερ

«Δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να δράσουμε» για το ελληνικό χρέος, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD. Το θέμα αυτό «δεν βρίσκεται στη οθόνη του ραντάρ της Επιτροπής», συνέχισε προσθέτοντας πως «δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στο Eurogroup, και κυρίως στην Eυρωζώνη, που θα ταχθεί υπέρ της μείωσης του χρέους».

Κριστίν Λαγκάρντ
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα και προσβλέπουμε στις συζητήσεις με την νέα κυβέρνηση» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της για τις εκλογές η κυρία Λαγκάρντ. Πάντως νωρίτερα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Monde τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης και δεν μπορεί να ζητήσει ειδική μεταχείριση για το χρέος της.

 

Ο ΣΕΒ προς την κυβέρνηση

Εκ μέρους του ΣΕΒ, σας συγχαίρω για τη σπουδαία εκλογική σας νίκη. Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, η λαϊκή εντολή σας δίνει την απαραίτητη νομιμοποίηση και δύναμη, ώστε να οδηγήσετε τη χώρα με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται τη συναίνεση, το πνεύμα συνεργασίας και την εποικοδομητική συμπόρευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της, εντός και εκτός συνόρων.Σε αυτήν την προσπάθεια ο ΣΕΒ, ως ο κατ΄ εξοχήν εκπρόσωπος των οργανωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, θα είναι δίπλα στην κυβέρνηση. Στόχος και φιλοδοξία μας είναι να δουλέψουμε από κοινού για τους εθνικούς μας στόχους: την παραγωγή πλούτου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη σταθερή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την πραγματική ανάπτυξη που ανταμείβει την εργασία, την καινοτομία, την ποιότητα, τη γνώση, την εξωστρέφεια.

 

 

 

 

 

η».