• Σήμερα είναι: Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Αναπτυξιακό έργο για την Αθήνα

Το δεκαετούς διάρκειας αναπτυξιακό σχέδιο «Έργο Αθήνα», προϋπολογισμού  120 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ως στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την αναζωογόνηση του αστικού ιστού και την διαχείριση της κοινωνικής κρίσης, παρουσίασαν σήμερα  Πέμπτη στην Τεχνόπολη ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Όπως τόνισε ο κ. Καμίνης, μιλώντας στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης με θέμα: «Ευρωπαϊκή Αστική Ανάπτυξη στην πράξη: το παράδειγμα της Αθήνας», το «Έργο Αθήνα» αποτελεί τη μετάβαση της πόλης σε μια νέα φάση τόσο όσον αφορά την αστική ανάπτυξη όσο και την επιχειρηματική δράση νέων δυναμικών κοινωνικών ομάδων.
Πρόκειται για ένα δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο που θα εφαρμοστεί στην πόλη και, μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων αποτελεί καινοτομία, «καθώς  πρώτη φορά δήμος της χώρας χρηματοδοτείται απευθείας από τα  διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σύμφωνα με τον δήμο, το σχέδιο – μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει έργα όπως η δημιουργία θερμοκοιτίδων (startup incubators) νέων τεχνολογιών, έργα δημιουργικής βιομηχανίας, κοινωνικής επιχειρηματικότητας και αναπλάσεις δημόσιων χώρων και πλατειών, αλλά κι έργα υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ανανέωσης ή επέκτασης υποδομών κοινής ωφέλειας.
Οι άξονες του σχεδίου είναι τέσσερις, με προτεραιότητα την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την αναζωογόνηση του αστικού ιστού και την διαχείριση της κοινωνικής κρίσης.
Ειδικότερα, για την ανταγωνιστικότητα και την Επιχειρηματικότητα προτείνεται η ενίσχυση των κλάδων αιχμής της τοπικής οικονομίας, η αξιοποίηση σημαντικών υποδομών του κέντρου της Αθήνας με στόχο τη μετατροπή τους σε «φυτώρια» επιχειρηματικότητας και ο σχεδιασμός δράσεων για την ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας.
Για την ποιότητας ζωής σχεδιάζονται έργα αναβάθμισης της καθημερινότητας και η εφαρμογή «πράσινων» πρακτικών, ενώ για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού προωθούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, μέσω αναπλάσεων, βελτιώσεων και ανακτήσεων δημόσιων χώρων.
Ακόμη, σύμφωνα με τον δήμο, για την διαχείριση της κοινωνικής κρίσης προχωρούν επενδύσεις για την αξιοποίηση της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική ένταξη και τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
«Εκπονούνται πλήθος προγραμμάτων, που αφορούν σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την ένταξη των ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας, καθώς και ειδικά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και καταπολέμησης της φτώχειας, ενώ αναπτύσσεται σχέδιο για ολοκληρωμένο δίκτυο παροχής  πρωτοβάθμιας φροντίδας για την Υγεία» αναφέρει ο δήμος.
Το «Έργο Αθήνα» τελεί υπό την διαχείριση της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, περιλαμβάνει 72 έργα και χρηματοδοτείται από με 120 εκατομμύρια ευρώ από το το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ήδη, υλοποιούνται 16 έργα προϋπολογισμού 38 εκατ. ευρώ, όπως όπως βιοκλιματικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, αποκατάσταση και ανακατασκευές κτιρίων, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων κτλ. Μέχρι το τέλος του έτους θα δημοπρατηθούν άλλα 24 έργα προϋπολογισμού 61 εκατ. ευρώ, ενώ μελετώνται άλλα 32 έργα.