• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Ανησυχία για τρόικα

Στους επικεφαλής της τρόικας επιρρίπτουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών την ευθύνη για την καθυστέρηση που παρατηρείται έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς ήμασταν καθ’ όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά».

Ο συγκεκριμένος προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι και χθες, παρά την τετράωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, ενώ ασαφής είναι και ο χρονικός ορίζοντας για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει διπλή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας (στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα), ενώ στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι «θα καταλήξουμε, όχι αύριο, έχουμε και εμείς υπομονή».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θεωρείται πιθανόν οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν από την πλευρά τους ότι, εκ των πραγμάτων, η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς (χωρίς την έγκριση της τρόικας) στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του προϋπολογισμού 2014, καθώς και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ).

Ανησυχία στην κυβέρνηση

Πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία αναφορικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαπραγματεύσεις, καθώς και για τα μέτρα που θα ζητήσει τελικώς η τρόικα. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την τελική συμφωνία επί του δημοσιονομικού κενού, για το οποίο η ελληνική πλευρά βεβαιώνει ότι δεν θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, λέει συνεχώς η κυβέρνηση, μπορεί να καλυφθεί από διαρθρωτικά μέτρα.

Από την πλευρά της η τρόικα ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής οι δανειστές ζητούν μειώσεις στις συντάξεις των ευγενών ταμείων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα ίδια Ταμεία και κατάργηση των εσόδων πολλών Ταμείων από φόρους υπέρ τρίτων.

Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις αποδίδεται και στην απροθυμία του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξαιτίας της εκκρεμότητας σχηματισμού κυβέρνησης στην Γερμανία. Το Βερολίνο αναμένεται να αποκτήσει κυβέρνηση στις αρχές Ιανουαρίου οπότε για τότε τοποθετείται και η αξιολόγηση του ελληνικού πρόγράμματος.

 

(πηγή: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)