• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Αντίθετες προσδοκίες βορρά – νότου στην Ευρώπη

H αντίθεση προσδοκιών των επιχειρηματιών σε Γαλλία και Γερμανία απασχολεί, ενώ η ανάκαμψη της Ιρλανδίας χαροποιεί τους Ευρωπαίους.

Η νέα έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton αποκαλύπτει ένα πραγματικό χάσμα στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη με συμμετοχή 3.500 επιχειρήσεων από 45 χώρες, τη στιγμή που οι επιχειρηματίες στη Γαλλία είναι οι πιο απαισιόδοξοι, οι επιχειρηματίες στη Γερμανία παραμένουν αισιόδοξοι σχετικά με τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη, και κατατάσσονται στη 12η θέση, δημιουργώντας ανισορροπία που θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στην ευρωζώνη και να αποτελέσει απειλή για την οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας IBR αποκαλύπτουν και κάποια «αναζωπύρωση» της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιρλανδία, ως παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν να αλλάξουν την τύχη τους.

Τα επίπεδα αισιοδοξίας σε όλη την ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους 12 μήνες, παρουσιάζοντας αύξηση από -22% το 4ο τρίμηνο 2012, σε 8% το 4ο τρίμηνο του 2013. Ο κύριος παράγοντας που έχει συμβάλει στη βελτίωση αυτή, είναι η οικονομία της Γερμανίας, όπου τα επίπεδα αισιοδοξίας έχουν αυξηθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σε 51% κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι προσδοκίες για έσοδα (51%), κέρδη (46%) και εξαγωγές (26%) έχουν αυξηθεί, επίσης, σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, καμία χώρα δεν είναι τόσο απαισιόδοξη για το 2014, όσο η Γαλλία, με το ποσοστό να αγγίζει το -38%. Οι επιχειρήσεις στη Γαλλία είναι πιο απαισιόδοξες από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα (-20%), στην Ισπανία (-9%) και στην Ιταλία (-4%). Οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι, επίσης, και οι πιο απαισιόδοξες σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες τους για έσοδα (8%) και κέρδη (-4%) για το 2014.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι προσδοκίες για έσοδα το 4ο τρίμηνο του 2013 άγγιξαν το 34%, σημειώνοντας αύξηση κατά 28% από την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Το 32% των Ελλήνων επιχειρηματιών αναμένει αύξηση εξαγωγών, ενώ το 30% αναμένει αύξηση στα κέρδη. Πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το 2012 φαίνεται να είναι οι επιχειρηματίες της Ελλάδας και σε ό,τι αφορά την απασχόληση, καθώς το ποσοστό αυτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης ανέρχεται σε 16%, σε σχέση με το -18% την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Τέλος, το 70% των Ελλήνων επιχειρηματιών δηλώνει πως ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την αισιοδοξία τους είναι η έλλειψη χρηματοδότησης.

Ο κ. Βασίλης Καζάς, διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, εξηγεί ότι  «Η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται στην καρδιά της ευρωζώνης, αλλά οι οικονομίες τους αναπτύσσονται με πολύ διαφορετικές ταχύτητες και σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η ανάπτυξη στη Γερμανία έχει επιβραδυνθεί λόγω των συνεπειών της συνεχόμενης οικονομικής κρίσης, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός κινείται σε ρυθμούς πλεονάσματος, η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και οι επιχειρηματίες διατηρούν αισιόδοξη προσέγγιση, η οποία αποτελεί καλό σημάδι για επενδύσεις. Αντιθέτως, η Γαλλία έχει καταγράψει ελάχιστη ανάπτυξη μέσα σε δυόμισι χρόνια, με την ανεργία να αγγίζει το 11%, το δημόσιο χρέος να συνεχίζει να αυξάνεται και το σωρευτικό αποτέλεσμα να προκαλεί ανησυχία για τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων».
Ο Βασίλης Καζάς αναφέρει, επίσης ότι  «Η ανισορροπία προκαλεί ανησυχίες και θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, η οικονομία της Γαλλίας μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα για τις κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Η ευρωζώνη είναι η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, έτσι οποιαδήποτε αδυναμία σε αυτόν τον τομέα θα έχει συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ωστόσο, η ανάκαμψη που πέτυχε η Ιρλανδία συμβολίζει ένα καλύτερο μέλλον για την ευρωζώνη. Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα που βγήκε από το μνημόνιο και οι επιχειρήσεις στην Ιρλανδία είναι σήμερα οι πιο αισιόδοξες στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ποσοστά 68%, σε σχέση με -2% που καταγράφτηκε πέρσι. Αναζωπύρωση αισιοδοξίας αντανακλάται στις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων με τις επιχειρήσεις στην Ιρλανδία να αναμένουν αυξήσεις σε έσοδα (82%), σε κέρδη (58%) και σε επιχειρηματικές δραστηριότητες (38%) σε σύγκριση με τα ποσοστά που καταγράφηκαν πριν από τρεις και δώδεκα μήνες.
Τέλος, το ίδιο στέλεχος προσθέτει ότι  «Η μεταστροφή που έγινε στην Ιρλανδία είναι τόσο αξιοσημείωτη όσο και ευπρόσδεκτη. Τα μέτρα λιτότητας που είχαν επιβληθεί ήταν αυστηρά και μείωσαν την αγοραστική δύναμη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα μετανάστευσης. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 0,4% το 3ο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων λιτότητας καθιστούν την Ιρλανδία το «παιδί-θαύμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σχετική επιτυχία στην Ιρλανδία είναι μια σημαντική αχτίδα φωτός στο σκοτεινό τούνελ της κρίσης χρέους της ευρωζώνης».