• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Αρνητικά μηνύματα από τους δανειστές

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε CCC+ από Β-, προχώρησε χθες, Τετάρτη,  ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, διατηρώντας παράλληλα αρνητικές προοπτικές, οι οποίες μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω αν η χώρα δεν πετύχει συμφωνία με τους εταίρους της το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με την S&P η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών λόγω της αβεβαιότητας στις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας.

Μηνύματα από Σόιμπλε και Γιουνκέρ

Νέο μήνυμα προς την ελληνική πλευρά απέστειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας στο πρακτορείο Bloomberg ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου να φτάσει σε μία συμφωνία με τους εταίρους της.«Το πρόγραμμα έχει επεκταθεί δύο φορές. Τώρα ‘τρέχει’ έως τις 30 Ιουνίου. Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να επωφεληθεί από τα κεφάλαια που απομένουν στο πρόγραμμα, μία λύση πρέπει να βρεθεί έως τις 30 Ιουνίου» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς εάν αυτή είναι η προθεσμία για την Ελλάδα, ο Σόιμπλε απάντησε ότι «αυτή είναι η προθεσμία του προγράμματος».

Εκνευρισμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του εκτελεστικού οργάνου της EE ο Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται και ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις, είπε ο αξιωματούχος  που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο.Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Γιούνκερ επέμεινε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει ένα έκτακτο σχέδιο για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Το Grexit είναι θέμα ταμπού για τον Γιούνκερ», υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ Χοσέ Βινιάλς δήλωσε χθες  ότι στο βασικό σενάριο που προκρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν προβλέπεται ένα Grexit.