• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Αρνητική η γνώμη των Ελλήνων για Ε.Ε., θετική για ευρώ

Οι Έλληνες έχουν την πλέον αρνητική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των εταίρων τους (54%), ταυτόχρονα όμως είναι πολύ θετική η γνώμη τους για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και το ευρώ (62%) και εκτιμούν ιδιαίτερα τόσο την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (62%), όσο και το επίτευγμα της ειρήνης (53%).

Πρόκειται για τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2013 και έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η Κομισιόν.

Αναλυτικότερα, Έλληνες και Κύπριοι συμμερίζονται μία αρνητική εικόνα για την ΕΕ (54% αμφότεροι, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ βρίσκεται στο 28%) και ακολουθούν με 39% οι Πορτογάλοι και οι Βρετανοί.

Αντίθετα, την πιο θετική εικόνα έχουν οι Βούλγαροι (49%) και οι Πολωνοί (45%).

Οι Έλληνες συγκεντρώνουν επίσης το υψηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας ως προς το μέλλον της ΕΕ (69% έναντι του 28,43% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος) και ως προς την πεποίθηση ότι η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση (72% έναντι 47% που είναι ο μέσος όρος).

Στην ΕΕ αποδίδουν εξάλλου την «κύρια ευθύνη» για τη λιτότητα που πλήττει την Ευρώπη (79% έναντι 63% που είναι το μέσο ποσοστό της ΕΕ).

Παρά ταύτα και μολονότι η ελληνική κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, οι Έλληνες εξακολουθούν να εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, όπως αυτή εκφράζεται μέσω του ευρώ, αποδίδοντας ένα ποσοστό 62% που είναι μεγαλύτερο από το μέσο ευρωπαϊκό (52%).

Τα υψηλότερα ποσοστά επ’ αυτού δίνουν το Λουξεμβούργο (79%) και η Σλοβακία (78%), ενώ τα χαμηλότερα η Βρετανία (19%) και η Σουηδία (23%).

Οι Έλληνες ακόμη θέλουν κοινή εξωτερική πολιτική (69%) και κοινή πολιτική άμυνας, ασφάλειας (71%) και είναι μάλλον δύσπιστοι σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ (51%).

Δυσπιστούν έναντι της ελληνικής κυβέρνησης (87%) και της Βουλής (86%), αλλά επίσης συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό δυσπιστίας προς τον θεσμό της ΕΕ (77% προς 58% που είναι ο μέσος όρος των 28 κρατών-μελών), αλλά και προς τους επιμέρους θεσμούς της.

Τεράστια δυσαρέσκεια εκφράζεται ακόμη για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας (98% έναντι 68% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), ενώ οι Κύπριοι (87%) και οι Έλληνες (71%) πιστεύουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Κύπριοι και Έλληνες δεν αισθάνονται επίσης ότι είναι πολίτες της ΕΕ σε ποσοστό 75% και 72% αντιστοίχως, έναντι 52% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος. Επίσης Κύπριοι και Έλληνες δεν αισθάνονται ότι τα συμφέροντά τους εκπροσωπούνται καλά στην ΕΕ (85% και 83% αντιστοίχως με μέσο όρο στα 53%).

Τέλος, στα επιτεύγματα της ΕΕ οι Έλληνες αξιολογούν πολύ θετικά την ελεύθερη επικοινωνία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (60% έναντι 57% του μέσου ευρωπαϊκού όρου) και την ειρήνη στις ενδοευρωπαϊκές σχέσεις (53% ακριβώς όσο είναι και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος).

 

(πηγή: ΤΟΒΗΜΑ online)