• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Αύξηση εσόδων για δεύτερο μήνα

Για δεύτερο συνεχή μήνα τα έσοδα του δημοσίου ανακάμπτουν, κινούμενα πάνω από τους στόχους του προυπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όπως αυτοί έχουν προσδιοριστεί και συμφωνηθεί με την τρόικα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που φθάνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το πρώτο εικοσαήμερο του μήνα τα φορολογικά έσοδα ανέκαμψαν και είναι αυξημένα κατά 11% σε σχέση με τα έσοδα του περσινού Αυγούστου για τρείς κυρίως λόγους:
1.Αυξήθηκαν οι πληρωμές φόρου από τις επιχειρήσεις,
2.Απέδωσε περισσότερα του αναμενομενομένου η φορολογία στους στους τόκους και τα repos.
3.Αυξήθηκαν οι ταξινομήσεις καινούριων ΙΧ αυτοκινήτων.
Τα σημάδια αυτά που παρακολουθεί ημέρα με την ημέρα το Γενικό Λογιστήριο σε συνδυασμό με τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα, δημιουργούν “αίσθημα ασφάλειας” ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 θα επιτευχθεί.
Ενδεδομένως τα νέα να είναι ακόμη καλύτερα αν στο τέλος του μήνα επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη των εσόδων από ΦΠΑ λόγω της αναπάντεχης μεγάλης αύξησης της τουριστικής κίνησης που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι ο τουρισμός θα καθορίσει και την εικόνα του επόμενου μήνα, Σεπτεμβρίου, καθώς αναμένεται μεγάλος αριθμός αφίξεων ξένων τουριστών.
Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας του ΕΟΠΠΥ και απώλειας ασφαλιστικών εισφορών από τα ταμεία.
(πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ online)
Σε καμμία δε περίπτωση, δεν θέλει, οι τομείς ασφάλισης και υγείας να αλλάξουν τη θετική εικόνα του κρατικού προυπολογισμού όταν γίνουν γνωστά τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης.