• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

ΒΙΒΛΙΑ 03

Νικόλαος Β. Καραμούζης – Γκίκας Α. Χαρδούβελης (επιμ.)

Από τη διεθνή κρίση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;

A.A. Λιβάνης, σ. 569, 18,00 ευρώ

Στο βιβλίο αυτό συμμετέχουν με σημαντικά κείμενά τους έξι ξένοι και οκτώ έλληνες ακαδημαϊκοί και οικονομικά διοικούντες, οι οποίοι αναλύουν, από τη σκοπιά και την οικονομική ειδικότητά του ο καθένας, τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κρίσης, η οποία απειλεί τη χώρα με πολυετή οικονομική κρίση και εκ των πραγμάτων δημιουργεί μεγάλα προβλήματα για την εθνική κυριαρχία, για την κοινωνική κατάσταση και για τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, οι οποίες συνεχώς θα οξύνονται και θα δημιουργούν μια γενική αποδυνάμωση της χώρας. Οι αρθρογράφοι αναλύουν πολλές πλευρές της κρίσης, απαντούν σε ερωτήματα, όπως αυτό της εξόδου από την Ευρωζώνη, τοποθετούνται σε ζητήματα δημοσιονομικά αλλά και ευρύτερα πολιτικά. Τέλος, συζητούν ζητήματα της διεθνούς οικονομίας και κατά πόσον μπορεί να ελεγχθεί η παγκόσμια κυκλοφορία του χρήματος και η δράση των κερδοσκόπων.

 

Ι. Ψαρράς, Κ. Ζοπουνίδης, Π. Ξυδώνας

Σύγχρονη θεωρία χαρτοφυλακίου

Κλειδάριθμος, σ. 184, 19,00 ευρώ

Για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία παρουσιάζεται ένα ολοκληρωμένο σύγγραμμα που εστιάζει αποκλειστικά στη σύγχρονη θεωρία χαρτοφυλακίου (Modern Portfolio Theory, MPT), όπου αναπτύσσεται λεπτομερώς το σύνολο των καταγεγραμμένων επενδυτικών στρατηγικών που αφορούν τη διαχείριση μετοχικών χαρτοφυλακίων. Περιεχόμενα του βιβλίου είναι: Η διαχείριση μετοχικών χαρτοφυλακίων, το μεθοδολογικό πλαίσιο μέσου-διακύμανσης, η απλοποίηση της διαδικασίας επιλογής χαρτοφυλακίων, άλλα υποδείγματα επιλογής χαρτοφυλακίου, υποδείγματα ισορροπίας και, φυσικά, τα απαραίτητα συμπεράσματα που ολοκληρώνουν την παρουσίαση. Το βιβλίο προλογίζει ο δρ Κρίντας, διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ.

 

Ν. Ματσατσίνης, Ευ. Γρηγορούδης, Χρ. Γαγάνης, Κ. Ζοπουνίδης

Ανάπτυξη και λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Κλειδάριθμος, σ. 288, 19,50 ευρώ

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει με πλήρη και κατανοητό τρόπο τις σημαντικότερες εξελίξεις που αφορούν τη διοίκηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), καλύπτοντας θέματα από το χώρο της χρηματοοικονομικής διοίκησης και λογιστικής, του μάρκετινγκ, της καινοτομίας, της ποιότητας και της επιχειρησιακής στρατηγικής. Τα θέματα του είναι: Χρηματοοικονομική λογιστική και κοστολόγηση των ΜΜΕ, Μάρκετινγκ μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανταγωνιστικότητα, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καινοτομία, Θέματα ποιότητας και ΜΜΕ, Επιχειρηματική αριστεία και αξιολόγηση στρατηγικής. Στόχος των συγγραφέων είναι να ανοίξουν τους ορίζοντες των επιχειρηματιών στις ΜΜΕ και να προσδώσουν σε αυτούς νέους προβληματισμούς ανάπτυξης.

 

Joseph E. Stiglitz

Ο θρίαμβος της απληστίας Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος Παπαδόπουλος, σ. 512, 22,50 ευρώ

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δισεκατομμύρια ανθρώπους. Λανθασμένες κυβερνητικές αποφάσεις και η αδίστακτη συμπεριφορά ατόμων και επιχειρήσεων μας έφεραν στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Ο συγγραφέας Joseph E. Stiglitz, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας, είναι από τους πιο κατάλληλους για να σχολιάσει τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Στο βιβλίο αυτό εντοπίζει τις απαρχές της κρίσης, αποφεύγοντας τις εύκολες απαντήσεις και καταρρίπτοντας την άποψη ότι η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται τα σχέδια διάσωσης με δισεκατομμύρια όσων επιχειρηματικών κολοσσών είναι «πολύ μεγάλοι για να αφεθούν να καταρρεύσουν». Προτείνει εναλλακτικές λύσεις και αποκαλύπτει ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν επιλογές. Το σύστημα είναι χαλασμένο και μπορούμε να το επιδιορθώσουμε μόνο αν ξαναδούμε με κριτική ματιά τις θεωρίες που βρίσκονται πίσω από τις ενέργειες που μας οδήγησαν ώς εδώ. Διατρέχοντας μια πληθώρα γνωστικών αντικειμένων που σχετίζονται με την κρίση, ο Στίγκλιτζ επιχειρηματολογεί με πειστικότητα υπέρ της αποκατάστασης της ισορροπίας μεταξύ κυβερνήσεων και αγορών. Το βιβλίο αυτό προσφέρει μια εξήγηση γιατί τόσοι άνθρωποι αισθάνονται εξαπατημένοι, καθώς και πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε μια ευημερούσα οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία για το μέλλον.

 

Ηλίας Ευθυμιόπουλος

Παράθυρο στην κρίση

Μεταίχμιο, σ. 349, 16,60 ευρώ

Ο συγγραφέας πιστεύει ότι οι ρίζες της παρούσας ελληνικής κρίσης βρίσκονται στις επιλογές του χτες και στην ανέμελη τριακονταετία 1980-2010, αλλά κυρίως στη διαπαιδαγώγηση του λαού, των παραγωγικών τάξεων, των κρατικών υπαλλήλων, των αυτοδιοικητικών οργανισμών, των συνεταιρισμών, των συνδικάτων και φυσικά των κομματικών μηχανισμών επί τη βάσει της θεωρίας ότι μπορεί η Ελλάδα να ζει μόνο με επιδοτήσεις, δάνεια και ολίγα (μαύρα ενίοτε) έσοδα από τον τουρισμό. Πιστεύει λοιπόν ότι θα πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια και, στη συνέχεια, θα πρέπει να εφεύρουμε μια εναλλακτική, βιώσιμη, πράσινη οικονομία. Μια οικονομία, δηλαδή, διάρκειας και προοπτικής. Το Παράθυρο στην κρίση είναι μια συμβολή (θεωρητική και πρακτική) στην αναζήτηση αυτής της προοπτικής.