• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Γ. Στουρνάρας: δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα

Τη βεβαιότητα ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, εξέφρασε από το Λουξεμβούργο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται τώρα στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας (δηλαδή το απαλλαγμένο από συγκυριακούς παράγοντες πλεόνασμα) ανέρχεται στο 4-6% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας, ο Γ.Στουρνάρας το προσδιόρισε γύρω στα 5 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και γύρω στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016).

Σημείωσε ότι στο Eurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση και ότι η απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος του έτους.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκτελεστικού μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκιοργκ Ασμουσεν ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με τη μετακύλιση ομολόγων, ο Γ.Στουρνάρας τόνισε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Πρόσθεσε ότι αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύλιση ομολόγων, τότε θα καλυφθεί με ένα ισοδύναμο τρόπο.

«Τίποτα δεν είναι εκτός διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών και πρόσθεσε: «Όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ.Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων.

Ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Γ.Στουρνάρας ανέφερε ότι καλό θα ήταν αυτό να συμβεί πριν από τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκδίδοντας περιορισμένου ύψους ομόλογα.