• Σήμερα είναι: Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Γ.Χαρδούβελης: μπορούμε να συνεχίσουμε μόνοι μας…

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη του στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC   ερωτηθείς για το αν πιστεύει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλο πρόγραμμα  απάντησε πως πλέον η Ελλάδα πρέπει να αφεθεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μόνη της. «Το πρόγραμμα είχε όντως κάποια πλεονεκτήματα, υπό την άποψη ότι οι δανειστές υποχρέωσαν τη χώρα να κάνει κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις , αλλά από ένα σημείο και μετά αφού κάνεις τις μεταρρυθμίσεις – και σας θυμίζω ότι για δυο-τρία χρόνια είμαστε πρώτοι στη λίστα του ΟΑΣΕ ως προς τις μεταρρυθμίσεις- μετά από ένα σημείο πρέπει να κάνεις τις μεταρρυθμίσεις μόνος σου», τόνισε και προσέθεσε: «Για εμένα οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι προσεχτικές και ο πληθυσμός να έχει την ιδιοκτησία τους. Για να συμβεί αυτό πρέπει ο κόσμος να δει λεφτά στην τσέπη του. Πρέπει να συνδέσει  τις μεταρρυθμίσεις με τα πλεονεκτήματα της επικείμενης οικονομικής επέκτασης.

Επίσης  εκτίμησε θετικές τις προοπτικές για όσους ξένους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη του στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ο κ. υπουργός επεσήμανε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα από το εξωτερικό. Ένας τρόπος να το πετύχει αυτό είναι μέσω επενδύσεων. Ένα όχημα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Έχουμε δει πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια, αεροδρόμια, αλλά και για άλλες εταιρείες με τους επενδυτές να ευθυγραμμίζονται στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος συνέδεσε το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον με την βελτίωση των οικονομικών προοπτικών. «Οι επενδυτές βλέπουν πως υπάρχουν μόνο ανοδικές προοπτικές. Ότι η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί μετά από μια μακρά, μακρά περίοδο ύφεσης έξι ετών. Έτσι, οι επενδυτές βλέπουν πως το στοίχημα τους θα επιτύχει», είπεε .

Ερωτηθείς για το τι αναμένει να εισπράξει η κυβέρνηση από τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε πως το Δημόσιο δεν πουλά μόνο συμμετοχές δημοσίων εταιρειών, αλλά και εκτάσεις (κομμάτια) γης και επιχειρήσεις. «Έχουμε το παράδειγμα της κινέζικης επένδυσης  που συνεχίζεται και περιμένουμε να δούμε και άλλες», υπογράμμισε

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως πολλοί τομείς της οικονομίας πάνε καλά και ότι η χώρα ανακάμπτει. «Ο τουριστικός τομέας πήγε πάρα πολύ καλά την φετινή χρονιά, έχουν έρθει πολλά χρήματα, πολλοί επισκέπτες. Πιστεύουμε πως θα δούμε θετική ανάπτυξη για πρώτη φορά στο τρίτο τρίμηνο του έτους», είπε.