• Σήμερα είναι: Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Δείπνο με σημασία

Μαραθώνιο ήταν το δείπνο που παρέθεσε η καγκελάριος στον πρωθυπουργό: άρχισε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε περίπου στη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, συζητήθηκαν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, το σκάνδαλο της Siemens, ενώ έγινε προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας.

Η ελληνική πλευρά έθεσε «κόκκινες γραμμές» σχετικά με μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτά κάτι που -σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας- έγινε αποδεκτό σε πολιτικό επίπεδο από την γερμανική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση συμφωνήθηκε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο Eurogroup. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι δεν είμαστε στο σημείο όπου βρισκόμασταν πριν, καθώς η συνάντηση αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αποσυμφόρηση της έντασης που είχε δημιουργηθεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Η πρώτη συνάντηση

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια είχαν γεύμα εργασίας.Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θέλει την Ελλάδα μια εύρωστη χώρα, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ρευστότητας παρέπεμψε στους θεσμούς, όπως το Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί και στοχεύει στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής με κοινωνική δικαιοσύνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να γκρεμίσει ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θέλει να αλλάξει το μίγμα πολιτικής, με αλλαγή προτεραιοτήτων.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα μια «πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, τρομακτικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία», ωστόσο μίλησε και για ελληνικές παθογένειες που ευθύνονται για την ελληνική κρίση και τις οποίες η κυβέρνησή του θέλει να αντιμετωπίσει με «μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Μίλησε για ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι πρέπει να έχουν μερίδιο στην κρίση και εκείνοι που απέφυγαν μέχρι τώρα να πληρώσουν».
Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ έθεσε ζητήματα όπως ποιες είναι οι ανάγκες και οι ευθύνες για να υλοποιηθούν οι συμφωνίες, καθώς και πώς μπορεί να προχωρήσει το ζήτημα της συμφωνίας – γέφυρας. Όπως είπε, ζήτησε να είναι πιο σαφή τα οικονομικά στοιχεία που δίνει η Ελλάδα, να συγκεκριμενοποιηθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων και του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής της. Ακόμη, ζήτησε να μάθει εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Task Force (Ομάδς Δράσης υπό τον Χ.Ράιχενμπαχ).Η ίδια τόνισε ότι επιθυμεί μια εύρωστη οικονομία στην Ελλάδα, καθώς και να αντιμετωπιστεί η ανεργία στη χώρα, κάτι που η ίδια μετέφρασε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πάταξη της γραφειοκρατίας και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ρευστότητας, η Γερμανίδα καγκελάριος παρέπεμψε στους θεσμούς και ειδικότερα στο Eurogroup, λέγοντας ότι το Βερολίνο δεν λαμβάνει μόνο του αποφάσεις, ούτε η ίδια μπορεί να δεσμευθεί για κάτι τέτοιο.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν ήρθε στο Βερολίνο για να ζητήσει χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Παραδέχθηκε τις δυσκολίες ρευστότητας που υπάρχουν (έκανε λόγο για αντιξοότητες που έρχονται από το παρελθόν), ωστόσο επισήμανε ότι το θεσμικό πλαίσιο όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις είναι γνωστό και στόχος του είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση, που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αποσυνδέοντάς το από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα και κάνοντας λόγο για ζήτημα κυρίως ηθικό και όχι υλικό. Επισήμανε, δε, ότι οι διαφορές αυτές από το παρελθόν ρίχνουν σκιές στις σχέσεις των δύο λαών, ενώ με την επίλυση αυτού του ζητήματος θα γυρίσει η σελίδα και θα μείνουν πίσω οι σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος.Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι, όπως έχει δηλωθεί πολλές φορές, το ζήτημα αυτό θεωρείται λήξαν από την πλευρά της Γερμανίας. Ωστόσο τόνισε ότι γνωρίζει το πόσο υπέφεραν οι Ελληνες από το κατοχικό καθεστώς και αναφέρθηκε στο Ταμείο για το Μέλλον, μια πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί αλλά δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. «Δεν το αγνοούμε ως θέμα» είπε. Επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης των ελληνικών παθογενειών ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε δικαστική συνδρομή εκ μέρους της Γερμανίας για τη διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς, όπως αυτή με τη Siemens.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπήρξε μια θετική ανταλλαγή απόψεων, προκειμένου να διαπιστωθούν οι κοινοί τόποι και οι διαφωνίες, με στόχο να εξομαλυνθούν οι διαφορές. Παράλληλα, υπογράμμισαν τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να σπάσουν τα στερεότυπα σχετικά με τους Γερμανούς που ευθύνονται για τα ελληνικά δεινά και τους τεμπέληδες Έλληνες.

(πηγή: TA NEA.gr, in.gr, AΠΕ-ΜΠΕ)