• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

ΔΝΤ: εκτιμήσεις για την ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχυνθεί φέτος, αν και θα παραμείνει κατώτερος του δυναμικού του, στο 4%, ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι και η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως η διεθνής οικονομία θα αρχίσει να «ανεβάζει ρυθμό» το 2014, χάρη στην «αλλαγή σελίδας» στις μεγάλες οικονομίες και την σταθερά ισχυρή πορεία της κινεζικής οικονομίας.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ωστόσο για τον «εντεινόμενο κίνδυνο» αποπληθωρισμού, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υποδεέστερος από το ποσοστό-στόχο πολλών κεντρικών τραπεζών διεθνώς.

«Βλέπουμε εντεινόμενους κινδύνους για [εμφάνιση] αποπληθωρισμού, που θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικός για την ανάκαμψη» της διεθνούς οικονομίας, επισήμανε η Λαγκάρντ.

«Αν ο πληθωρισμός είναι το τζίνι, ο αποπληθωρισμός είναι ο δράκος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά» είπε.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ακόμη ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση της νομισματικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας από τη Fed θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια αναστάτωση στις αγορές.

Ωστόσο «δεν αναμένουμε μεγάλες, βαριές και σοβαρές συνέπειες» εξ αυτού του γεγονότος, αφού η μείωση του όγκου των αγορών αξιόγραφων από μέρους της Fed θα είναι σταδιακή.

«Συνολικά η κατεύθυνση είναι θετική, αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ χαμηλή, πολύ εύθραυστη και πολύ άνιση», σημείωσε η Λαγκάρντ.

 

(πηγή: in.gr, ΑΠΕ/Reuters)