• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Δυσκολία συνεννόησης με τους εταίρους

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να εξετάσει το εάν υπάρχει ανάγκη ή όχι επέκτασης του υφιστάμενου ορίου των 69,4 δισ. ευρώ του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ κρίνονται σημαντικές σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αναζητά  λύσεις στο ζήτημα της ρευστότητας του Δημοσίου, αλλά και της τραπεζικής ρευστότητας, καθώς η ασφυκτική κατάσταση των διαθεσίμων της κεντρικής διοίκησης επιδρά πλέον και στο τραπεζικό σύστημα.  Οι  εκροές των τραπεζικών καταθέσεων έχουν περιορισθεί από τις αρχές Μαρτίου και συνολικά ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο διαφαίνεται πως θα αυξηθούν εκ νέου, λόγω της ανάγκης του Δημοσίου να μεταφερθούν τα διαθέσιμα των ταμείων, ΔΕΚΟ και άλλων φορέων που σήμερα ευρίσκονται στις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να αξιοποιηθούν μέσω repos και εντόκων γραμματίων.

Βαρύ κλίμα στις σχέσεις με τους εταίρους

Σε βαρύ κλίμα, χθες, διοργανώθηκε αιφνιδιαστικά τηλεδιάσκεψη του euro working group, σε μία ένδειξη των διαθέσεων των εκπροσώπων των δανειστών ότι δεν σκοπεύουν να παρακάμψουν τις συμφωνημένες διαδικασίες και ότι οι εκκρεμότητες της συζήτησης με την Αθήνα παραμένουν. Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε δε στην Αθήνα η δήλωση του επικεφαλής του eurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ, ότι στα υπό εξέταση ενδεχόμενα για την Ελλάδα περιλαμβάνεται και ένα σενάριο Τύπου Κύπρου.

Η δήλωση αυτή προξένησε μεγάλο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο απάντησε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβρ. Σακελλαρίδη, σε υψηλούς τόνους:«Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε: «Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται».
Μονομερής ενέργεια
Σύμφωνα με αποκάλυψη του Πολ Μέισον του «Channel 4» ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους Θεσμούς Ντ. Κοστέλλο με επιστολή του μπλοκάρει τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις. «Αν προχωρήσετε, είναι μονομερής ενέργεια» υποστηρίζει «και πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Ντ. Κοστέλλο σε επιστολή του προς την κυβέρνηση:
«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψής μας το προηγούμενο βράδυ, επισημάνατε το σχέδιό σας να περάσετε από το Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Ακόμη, καταλάβαμε ότι θα λάβετε και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για τις δόσεις, η οποία και αυτή πρόκειται να πάει σύντομα στο Κοινοβούλιο. Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι θα πρέπει πρώτα να ακολουθήσετε την κατάλληλη συμβουλευτική πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει και την συμμόρφωση με τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης. Υπάρχουν αρκετά θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν. Εάν πράξετε αλλιώς θα θεωρηθεί ότι προχωρείτε σε μονομερείς ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με τις δεσμεύσεις στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr)