• Σήμερα είναι: Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

ΕΛΛΗΝΙΚΑ SUCCESS STORY

Ένα βιβλίο που καταγράφει τις μεγάλες ελληνικές επιχειρηματικές κατακτήσεις

Ρίτα Ζαχαριάδου
Επώνυμα με ιστορία. Πέτυχα γιατί…
Εικονογράφηση: Σάκης Κουτσαντάς Εκδόσεις Οσελότος,

Screen Shot 2014-01-27 at 2.44.55 μ.μ.

Λένε πολλά για το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο. Και πολλές από τις ιστορίες που καταγράφουν επιχειρηματικές επιτυχίες Ελλήνων έχουν περάσει στον μύθο. Η δημοσιογράφος Ρίτα Ζαχαριάδου καταγράφει σε ένα βιβλίο τις ιστορίες τους, στηριγμένη στα πολλά χρόνια που έκανε επιχειρηματικό ρεπορτάζ, αλλά και σε προσωπική έρευνα που κράτησε χρόνια. Παρά την αποβιομηχάνιση, την κατάρρευση επιχειρηματικών αυτοκρατοριών και ελληνικών brands, ακόμα και σήμερα η ελληνική καινοτομία υπάρχει και δεσπόζει. Υπάρχουν πολλές, μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις που εξακολουθούν να κυριαρχούν με τα προϊόντα τους στην καθημερινή ζωή όχι μόνο του Έλληνα αλλά και των πολιτών του κόσμου. Το βιβλίο ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας και στέλνει ένα μήνυμα προς τις γενιές των Ελλήνων που βρίσκονται μετέωροι στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Στιγμές ανθρώπινες, αλλά και γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία 26 προσωπικοτήτων – ιδρυτών και απογόνων των πιο σημαντικών παραγωγικών μονάδων αυτού του τόπου, ορισμένες εκ των οποίων λειτουργούν από τον 19ο αιώνα: Μαρία Αναγνωστοπούλου-Βασιλοπούλου OLYMPIA XENIA Α.S.A, Ιωάννης Α. Γιώτης ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., Δημήτρης Δασκαλόπουλος ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., Σοφίκα Ελευθερουδάκη EΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Α.Ε., Σπύρος Θεοδωρόπουλος CHIPITA Α.Ε., Νίκος Κατσέλης Υιοί Χ. Κατσέλη ΑΒΕΕ, Γιώργος Α. Κίκιζας Μέλισσα – Κίκιζας ΑΕΒΕΤ, Νίκος Κουτσιανάς APIVITA ΑΕΒΕ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., Ηλίας Λαλαούνης, Κωνσταντίνος Λούλης Μύλοι Λούλη Α.Ε., Κώστας Μαλαματίνας Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ, Γιώργος Μανουσάκης ΚYKNOS Α.Ε., Παναγιώτης Νίκας Νίκας Συμμετοχών Α.Ε., Ιωάννα Παπαδοπούλου Βιομηχανία Μπισκότων Ε.Ι. Παπαδοπούλος Α.Ε., Δημήτρης Πα- παλεξόπουλος Όμιλος ΤΙΤΑΝ, Σπυρίδων Παυλίδης KRAFT FOODS HELLAS A.E, Κωνσταντίνος Πιστιόλας AGRINOΕΥ. ΓΕ. Πιστιόλας Α.Ε., Ελευθέριος Σαρίδης ΣΑΡΙΔΗΣ Α.Ε., Μαρία Σκλαβενίτη, Γεράσιμος, Στέλιος Σκλαβενίτης Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε., ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε, Ευάγγελος Σπανός ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ Α.Ε., Νίκος Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε., Γιάννης Στεφανής SELONDA A.E., Νίκος Τσαούτος ΕΨΑ A.E., Αχιλλέας Φώλιας GOODY›S Α.Ε., ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΛΕΣΧΗ.

Γιώργος Κ. Γάκης
Evpedia. Μέθοδος προσωπικής και επαγγελ- ματικής ανάπτυξης
Εκδόσεις Σύγχρονη Έκφραση

Η μεγάλη κρίση, που κακώς θεωρήθηκε στην αρχή ότι είναι μόνον οικονομική, έχει δημιουργήσει πολλές σκέψεις και έχει εμπνεύσει ανθρώπους σκεπτόμενους να γυρίσουν πίσω, να ξαναδούν το πώς θεμελιώθηκε η δημοκρατία του αστικού πολιτισμού και να αναζητηθούν τα λάθη του. Ο συγγραφέας παρομοιάζει την οικονομική ευδαιμονία που πρόσφερε το άυλο χρήμα και οι αγορές με την Κίρκη, η οποία ξεγέλασε με τα αγαθά της τον Οδυσσέα και μετέτρεψε τους συντρόφους του σε γουρούνια (pigs), ενώ η οικονομική ευμάρεια μετέτρεψε τις αδύναμες οικονομίες του Νότου σε P.I.G.S.

Screen Shot 2014-01-27 at 2.47.23 ?.?.

Αναζητά ο συγγραφέας τον τρόπο που έγινε αυτή μετατροπή καταφεύγοντας στα αρχαία κείμενα. Θεωρεί ότι η αριστοτελική ευδαιμονία παραλαμβάνεται ως πνευματικό άλλοθι από τον δυτικό πολιτισμό και μετασχηματίζεται με «πονηριά», κατά την εξελικτική διαδικασία της Ιστορίας, σε οικονομική ευδαιμονία, η οποία ευαγγελίζεται την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, δεν συνέβη ουδέποτε κάτι τέτοιο.

Για να καταλήξει στο τέλος της μελέτης του ότι η ανάπτυξη των προσώπων, των κοινωνιών, των επιχειρήσεων, για να μπορέσει να λάβει ουσιαστικά χώρα θα πρέπει να στηρίζεται σε μία συνεχή και εξελισσόμενη παιδεία. Μια παιδεία που γίνεται ευ (αγαθή και πολύπλευρη), πλαισιωμένη από ένα πλέγμα αξιών, που τόσο έχουμε λησμονήσει κατά τη διάρκεια της «πολιτισμικής μας εξέλιξης».

Προτείνεται λοιπόν στην παρούσα συγγραφή μία πλήρης μέθοδος ανάπτυξης προσώπων και ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, βασισμένη στις αξίες και την οπτική της ελληνικής κλασικής σκέψης, προσαρμοσμένη στο σήμερα, ως αναδυόμενη ανάγκη επαναπροσδιορισμού και επανατοποθέτησης τόσο του «είναι» όσο και του «γίγνεσθαι».

Χαράλαμπος Κ. ξένος – μαριάνθη Χ. ξένου (επιμ.)
Διαρκής κωδικοποίηση Προτύπων Χρηματο- οικονομικής Αναφοράς ΔΛΠ και Διερμηνειών
Έκδοση ΣΟΛ, Crowe Horwath

Screen Shot 2014-01-27 at 2.47.28 μ.μ.

H υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) και των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων δημιούργησε την ανάγκη ενημέρωσης των λογιστών και για τους κανονισμούς και τις διερμηνείες τους. Επειδή η Ε.Ε. δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε οδηγίες εφαρμογής, επεξηγηματικά παραδείγματα και βάσεις για συμπεράσματα, ήταν ανάγκη να αναπτυχθεί μια σχετική βιβλιογραφία. Οι δύο συγγραφείς καταγράφουν τους κανονισμούς για τα ΔΛΠ και ΔΠΧΑ, όπως και τις διερμηνείες τους που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε., ενώ δείχνουν και μια φροντίδα για τη γλώσσα και τη χρήση των ορισμών.

Παράλληλα κυκλοφορεί και το Kyriakos Patatoukas, Epaminondas Batsinilas, Greek Chart of Accounts, SOL Crowe Horwath.