• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Εμπόδια και αντιθέσεις

Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν χθες  ότι «οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός ‘έντιμου συμβιβασμού’».

Σημειώνουν ότι ενώ «το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο».Από την άλλη, αναφέρουν πως «η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών».

Ως αποτέλεσμα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν κόκκινες γραμμές παντού. «Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους».

Αισιοδοξία από τη συνάντηση με Ντράγκι

Εποικοδομητικές χαρακτήρισαν τις συνομιλίες που είχαν στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης  Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωσή τους. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Μάριο Ντράγκι. Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά». Με ανάρτηση του στο Twitter ο κ Δραγασάκης επιβεβαίωσε ότι κατά την συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι τέθηκε και το ζήτημα της ρευστότητας.

 

 

(πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, το ΒΗΜΑ.gr)