• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Επιμήκυνση της αξιολόγησης;

Το ενδεχόμενο η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα να ακολουθήσει σε έκταση και διάρκεια το χρονοδιάγραμμα της τέταρτης αξιολόγησης, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2013 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο 2014, άφησε ανοικτό χθες, Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

 Υπενθυμίζεται πως η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2013 και μετά από τρείς διαδοχικές επισκέψεις της τρόικας (28 Οκτώβριου 2013, 2 Δεκεμβρίου 2013 και 24 Φεβρουαρίου 2014) ολοκληρώθηκε αισίως στις 17 Μάρτιου 2014. Λίγες εβδομάδες πριν κορυφωθεί το προεκλογικό κλίμα εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Εξερχόμενος χθες της συνάντησης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν λήξει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, ωστόσο όταν ερωτήθηκε για το εάν η κυβέρνηση θα προλάβει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις με τους δανειστές απήντησε ως εξής:
«Θα προλάβουμε. Αλλά και εν πάση περιπτώσει θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες. Γιατί έχουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία -όπως σας είπα- σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Η ταυτόχρονη αναφορά του κ. Βενιζέλου σε «ανάγκες», αλλά και στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ να κρατήσουν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, κάτι που επιβεβαιώνουν εμμέσως και στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε τη Δευτέρα το in.gr, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου επαρκούν έως τα τέλη Μαρτίου 2015. Στο ίδιο πλαίσιο, βάσει των συνταγματικών επιταγών η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αρχίσει το αργότερο ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια, δηλαδή στις 12 Φεβρουαρίου 2015.
Από τα παραπάνω προκύπτει πως η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που «επικοινωνιακά» εκκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου 2014 με τις περίφημες διαπραγματεύσεις των Παρισίων ενδέχεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο 2015 ή ακόμη και αργότερα εάν τελικά προκηρυχτούν εκλογές.
(πηγή: in.gr)