• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Επίσκεψη Σόιμπλε – Συμπεράσματα

Προς το τέλος του 2014 και εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όσα πρέπει και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε ενδεχομένως να συζητηθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων για το δημόσιο χρέος και την παροχή νέας βοήθειας προς τη χώρα. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο «παράθυρο» για νέα μείωση χρέους και νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

 

Νωρίτερα την Πέμπτη ο κ. Σόιμπλε είχε ζητήσει να σταματήσει η όποια συζήτηση την τρέχουσα περίοδο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν συζήτησαν για «νέα μέτρα το φθινόπωρο» και για το χρηματοδοτικό κενό. «Δεν μιλήσαμε για το θέμα αυτό και εγώ δεν είμαι ο καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν», δήλωσε, προσθέτοντας, πάντως, ότι «οι αποφάσεις για το 4ο τρίμηνο θα ληφθούν όταν η τρόικα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της». Επιπλέον, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες». Και επανέφερε το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπολείπονται πολλά, όπως, για παράδειγμα, στη δημόσια διοίκηση».

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης. Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Εάν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που

έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία».

 

Κατοχικό δάνειο

 

Ο  Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε για το θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου, άφησε ανοικτό το ζήτημα της εξέτασης του από τη γερμανική πλευρά ενώ το διαχώρισε πλήρως από τις αποζημιώσεις. Όπως είπε :  «πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Αλλά, αυτό είναι τελείως διαφορετικό με το θέμα των επανορθώσεων που έχει ρυθμιστεί με τη συνθήκη του Λονδίνου. Με αυτό συμφώνησε και η Ελλάδα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».

 

 

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ της ηγεσίας των ελληνικών υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και των Γερμανών αξιωματούχων, συζητήθηκαν το πρόγραμμα δημοσιονομικών προσαρμογής της χώρας μας, η δημιουργία γερμανικού τραπεζικού ιδρύματος στην Ελλάδα και το Μνημόνιο για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η γερμανική πλευρά θα στηρίξει το Επενδυτικό Ταμείο και με την παροχή τεχνογνωσίας από τη γερμανική τράπεζα KfW.

 

Περιφερειακή τράπεζα
Ειδικά για την ίδρυση γερμανικής τράπεζας στην Ελλάδα, αυτό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις γερμανικές περιφερειακές τράπεζες (ένα είδος συνεταιριστικών τραπεζών) και θα χορηγούνται δάνεια στην ελληνική περιφέρεια, ισόποσα με το ύψος των καταθέσεων ανά περιφέρεια. Ήδη, ο πρόεδρος των γερμανικών περιφερειακών τραπεζών, ο οποίος συνόδευε τον κ. Σόιμπλε, είχε εξαγγείλει, σε προηγούμενο ταξίδι του στην Ελλάδα, να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία με 5- 7 καταστήματα στην Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα.

O τύπος

ΤΟ ΒΗΜΑ: Όσοι περίμεναν δώρα ή υποσχέσεις για κάποια χαλάρωση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας μας στις απαιτήσεις των δανειστών, από την επίσκεψη Σόιμπλε,μάλλον  θα απογοητεύτηκαν. Ο Γερμανός υπουργός πιστός στη συνταγή που ακολουθεί εδώ και  καιρό,εξέφρασε το σεβασμό του για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα,κόμισε μια νότα αισιοδοξίας παραδεχόμενος ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο πλέον και όχι μισοάδειο, δίνοντας εμμέσως αλλά σαφώς πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση,αλλά μέχρις εκεί. Απο την άλλη μεριά έστειλε ένα επίσης σαφές μήνυμα, τονίζοντας ότι δεν βοηθά και δεν συμφέρει τη χώρα μας, η συζήτηση για νέο κούρεμα και ξεκαθαρίζοντας ότι  «θα προχωράμε βήμα-βήμα στο πλαίσιο μιας διαδικασίας  αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ : Η  παρουσία του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα, η επιλογή του Βερολίνου να επενδύσει στο ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο και να συγκροτήσει τράπεζα που θα δραστηριοποιείται στην ελληνική περιφέρεια αποτελούν αναμφισβήτητες αποδείξεις της αυξημένης εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλει ο γερμανικός παράγοντας την ελληνική κυβέρνηση και της συνείδησης ότι η προσπάθεια που γίνεται θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Αν, μάλιστα, η χθεσινή επίσκεψη του κ. Σόιμπλε συνδυασθεί με την επικείμενη άφιξη του Αμερικανού ομολόγου του, Τζέικομπ Λιου, την Κυριακή, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά δέκα μονάδες και την επίσκεψη, την προσεχή εβδομάδα, του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, σχηματοποιείται, εμφανώς, εικόνα αποκατάστασης της ελληνικής αξιοπιστίας στο εξωτερικό.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ : Σε μια πρώτη αποτίμηση αυτού του ταξιδιού οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επίσκεψη έφερε τα αναμενόμενα: ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προσέφερε πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, υποσχόμενος παράλληλα την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας το 2014. Προσέφερε έμπρακτη στήριξη με την υπογραφή του μνημονίου για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, με την Neue Ruhr Zeitung να εκτιμά ωστόσο ότι το βήμα αυτό έρχεται πολύ αργά και πως το ταμείο θα έπρεπε να έχει συσταθεί προ διετίας για να προλάβει τα χειρότερα για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Είπε όμως και πράγματα τα οποία ηχούν δυσάρεστα στα ελληνικά αυτιά, όπως σημειώνουν γερμανοί αναλυτές, αφού τόνισε ότι η ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας είναι μονόδρομος για διέξοδο από την κρίση ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με ανάλυση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, o κ. Σόιμπλε δεν απάντησε στα φλέγοντα ερωτήματα των συνομιλητών του στην Αθήνα, με κυριότερο, πότε θα τελειώσει το δράμα που περνά η Ελλάδα.

«Προχώρησε σε υποσχέσεις για περαιτέρω στήριξη προκειμένου να παραμείνουν οι Έλληνες προσηλωμένοι στους στόχους που έχουν τεθεί».

Η εφημερίδα Welt κωδικοποιεί όλα αυτά τα συμπεράσματα στη φράση «καρότο και μαστίγιο». Όπως σχολιάζει, ο Β. Σόιμπλε προχώρησε σε υποσχέσεις για περαιτέρω στήριξη προκειμένου να παραμείνουν οι Έλληνες προσηλωμένοι στους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά όσον αφορά το κούρεμα θα προτιμούσε να απαγορεύσει ακόμη και τις σκέψεις για αυτό.

Αυτό όμως σύμφωνα με το Spiegel, είναι επιπόλαιο. «Η Ελλάδα χρειάζεται το κούρεμα τώρα» είναι ο τίτλος σχολίου που σημειώνει ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε μπορούσε να δει «τα συντρίμμια της αποτυχημένης πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας. Σε αυτή την οικτρή κατάσταση μόνον ένα κούρεμα θα βοηθούσε και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση θέτει συνεχώς εμπόδια, είναι απλά επιπόλαιο», όπως σχολιάζεται.

(Πηγή: Deutsche Welle)