• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Επισπεύδεται η συμφωνία;

 

Με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της, στην κυβέρνηση επικρατεί συγκροτημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου.

Όπως αποκάλυψε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Mega, το τελικό σχέδιο, ένα κείμενο περίπου 20 σελίδων με τα μέτρα τα οποία θα δεσμεύεται να λάβει η Αθήνα, αλλά και τη χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα, καθώς και ένα πακέτο επενδύσεων, έχει αρχίσει να γράφεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες από την ελληνική πλευρά:

  • Το θέμα του ΦΠΑ παραμένει ανοικτό. Προς το παρόν, η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο, ενώ οι θεσμοί ζητούν δύο συντελεστές.
  • Στα εργασιακά γίνεται λόγος για εύρεση κοινού τόπου, με την Αθήνα να ζητά ένα μοντέλο με βάση το Διεθνές Γραφείο Εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις.
  • Στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι θα υπάρξει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως το 2017, ωστόσο η Αθήνα θα δεσμεύεται να ανοίξει η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, με «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ανοικτό είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, καθώς μας χωρίζει 1 δισ. ευρώ από τους θεσμούς. Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν τα 2/3 αυτής της διαφοράς στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Αθήνα και οι θεσμοί υπολογίζουν αυτό το ύψος.

 

Συγκέντρωση εισπράξεων και πληρωμών’» στην Τράπεζα της Ελλάδος

Με μία «εξαιρετικώς επείγουσα» απόφαση, που δημοσιεύθηκε χθες το απόγευμα στην Διαύγεια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μεταφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό τα υπόλοιπα 1.193 λογαριασμών που διατηρούν φορείς του δημοσίου στις εμπορικές τράπεζες, οι οποίοι είτε δεν έχουν καμία κίνηση εδώ και πέντε χρόνια είτε περιέχουν ποσά μικρότερα των 100 ευρώ.

Πρόκειται για λογαριασμούς που ανήκουν σε δεκάδες φορείς του δημοσίου, όπως υπουργεία, ΚΤΕΟ, Διευθύνσεις Μεταφορών, Εφορείες Αρχαιοτήτων κ.ά οι οποίοι αναζητήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα μέσα Μαρτίου 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, μεταφέρονται τα τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα λογαριασμών «της Κεντρικής Διοίκησης που τηρούνται στις εμπορικές τράπεζες στο λογαριασμό Νο 200 ‘Ε.Δ. – Συγκέντρωση εισπράξεων και πληρωμών’» στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Η μεταφορά των υπολοίπων και το κλείσιμο των λογαριασμών ολοκληρώνεται μέχρι την 5η Ιουνίου 2015» σημειώνεται.

 

(πηγή: in.gr, MEGA TV)