• Σήμερα είναι: Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων

 

Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων απασχόλησε τη νέα σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τη συμμετοχή του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Στ.Παπασταύρου και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Γ.Εμίρη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και στην τρίωρη συνάντηση του Γκ.Χαρδούβελη και της τρόικας νωρίτερα τη Δευτέρα.

Όπως διευκρινίσθηκε από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη.

Ο κ. Χαρδούβελης μετέβη στο πρωθυπουργικό γραφείο αμέσως μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αναλώθηκε στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις και επί τα χείρω αναθεώρηση των ετήσιων στόχων.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα είναι: «πώς θα μας βοηθήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις- για τις οποίες οι απόψεις μας συγκλίνουν με αυτές της τρόικας- και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων».

Σε ό,τι αφορά την τρίωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο, «έγινε μια εποικοδομητική κουβέντα, πολύ καλύτερη σε σχέση με την πρώτη συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με τους Τόμσεν, Κοστέλο και Μαζούχ».

Όπως τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, η τρόικα εμφανίστηκε «θετικά διακείμενη» στα θέματα που έθεσε η ελληνική πλευρά κάτι που -κατά την άποψη του ίδιου αξιωματούχου- δείχνει ότι «η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα πάει καλά».

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το βασικό «όπλο» στις διαπραγματεύσεις είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, που θα βοηθήσει στο να υπάρξει το φθινόπωρο ευήκοο ους από την τρόικα στα αιτήματα και για φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξετάζουν «κωδικό προς κωδικό» τα μεγέθη του προϋπολογισμού και την προβολή τους στα επόμενα χρόνια, με βάση και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να δηλώνει ότι το ζήτημα είναι «το πώς θα μπορέσει ο παλιός φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε έναν ενάρετο κύκλο, γεγονός που θα βοηθήσει σε όλους τους τομείς».

Σημειώνεται, ότι στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη αργά το απόγευμα και ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συζήτησε με τα μέλη της τρόικας το ζήτημα των αξιολογήσεων και το κοινό πρόγραμμα των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας για την επαγγελματική εκπαίδευση και μαθητεία.

 

 

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος, σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές απάντησε πως πάντα υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση.

«Ποτέ δεν είναι η πολιτική διαπραγμάτευσης καθ’ υπέρβαση των τεχνικών δεδομένων. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη να γίνεται σωστή και όχι μυωπική η ανάλυση των τεχνικών δεδομένων» σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις φοροελαφρύνσεις είπε ότι η κυβέρνηση έχει συνολικό σχέδιο που θα εφαρμόσει ενώ για την αποκρατικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ανέφερε: «Οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του

 

πηγή:in.gr