• Σήμερα είναι: Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Επιτυχία στα stress tests των ελληνικών τραπεζών

 

Με επιτυχία πέρασαν τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δε χρειάζεται βάση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων προσομοίωσης να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Τρεις από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους «κόπηκαν» στο δυσμενές σενάριο με βάση το στατικό μοντέλο, δηλαδή με στοιχεία του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013.

Ωστόσο μέσω των πλάνων αναδιάρθρωσης που αποδέχεται η ΕΚΤ και των εκδόσεων νέων μετοχών που πραγματοποίησαν την περασμένη άνοιξη, καλύπτουν τις ανάγκες που προκύπτουν με άνεση, χωρίς μάλιστα να ληφθεί υπόψιν το μπόνους του αναβαλλόμενου φόρου.

Η Alpha Bank ήταν η μόνη που περασε τη δοκιμασία με υπερεπάρκεια κεφαλαίων σε όλα τα σενάρια.

Στον πίνακα με τις 25 «κομμένες» ευρωπαϊκές τράπεζες, βάση του στατικού μοντέλου (ισολογισμοί 2013), περιλαμβάνονται οι Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank. Ωστόσο, η Τράπεζα Πειραιώς έχει καλύψει με το παραπάνω τις ανάγκες που προκύπτουν μέσω της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποίησε την περασμένη άνοιξη.

Για τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank η ΕΚΤ σε υποσημείωσή της τονίζει ότι δε θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς το όποιο έλλειμμα καλύπτεται εκτός από τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2014 και από το δυναμικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει τα εγκεκριμένα από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πλάνα αναδιάρθρωσης.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για χρήση του μεγαλύτερου μέρους του αποθέματος κεφαλαίων ύψους 11,4 δισ. ευρώ που βρίσκεται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως προληπτικού μηχανισμού χρηματοδότησης των αναγκών της κυβέρνησης, εάν οι συνθήκες στις αγορές δεν επιτρέψουν την έκδοση ομολόγων την επόμενη διετία.