• Σήμερα είναι: Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

ΕΤΕπ: Προώθηση ανάπτυξης και απασχόλησης

Στη σύναψη συμφωνιών συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων σε αυτοκινητοδρόμους, υποδομές τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Οι σχετικές συμφωνίες θα υπογραφούν με την ευκαιρία της πραγματοποίησης για πρώτη φορά στη χώρα μας, το διήμερο 11 και 12 Νοεμβρίου, της συνάντησης της Διευθύνουσας Επιτροπής της ΕΤΕπ ενόψει της Προεδρίας της ΕΕ που θα αναλάβει η Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Στη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα, η Διευθύνουσα Επιτροπή της ΕΤΕπ θα έχει σειρά επαφών με την ελληνική κυβέρνηση και θα επισκεφθεί έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα, ως ένδειξη έμπρακτου ενδιαφέροντος,

Στην εκδήλωση της 11ης Νοεμβρίου, παρουσία του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, με θέμα «προώθηση ανάπτυξης και απασχόλησης» για την υπογραφή συμφωνιών συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Επίσης ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, εκπρόσωπος από την Alpha Bank και ο Ιωάννης Λεμπιδάκης, πρόεδρος Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Η Διευθύνουσα Επιτροπή είναι το μόνιμο συλλογικό εκτελεστικό όργανο της Τράπεζας. Αποτελείται από εννέα μέλη και εργάζεται υπό την εποπτεία του προέδρου και υπό τον έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Διευθύνουσα Επιτροπή διασφαλίζει τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων της Τράπεζας, προετοιμάζει τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και διασφαλίζει την εκτέλεση των αποφάσεων αυτών. Τα μέλη της διορίζονται για ανανεώσιμη θητεία πέντε ετών και ευθύνονται μόνον έναντι της Τράπεζας. Η Διευθύνουσα Επιτροπή συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα, υπό την προεδρία του Προέδρου της Τράπεζας. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΤΕπ, ο πρόεδρος της Τράπεζας προεδρεύει επίσης του Διοικητικού Συμβουλίου της. Οι τέσσερις μεγαλύτεροι μέτοχοι ―Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο― διαθέτουν μόνιμη έδρα στη Διευθύνουσα Επιτροπή.