• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Ημέρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες

Σήμερα είναι μια ακόμα κρίσιμη ημέρα για το ελληνικό ζήτημα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει μπαράζ συναντήσεων σε επίπεδο κορυφής, τόσο με τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, όσο και με τους επικεφαλής των θεσμών. Παράλληλα, προκειμένου να εξεταστούν οι νέες ελληνικές προτάσεις, έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του Eurogroup.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία θα συμμετάσχουν ακόμη οι επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η συνάντηση, κατά πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στις 12:00. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ντ.Τουσκ.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στην ημέρα – ο προγραμματισμός είναι για τις 20:00.

Της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup (στις 13:30), κατά την οποία αναμένεται να εξεταστούν οι νέες ελληνικές προτάσεις.

Χθες στις Βρυξέλλες με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup  πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των θεσμών.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι έως το απόγευμα της Κυριακής, οι νέες ελληνικές προτάσεις δεν είχαν κατατεθεί επισήμως στους θεσμούς. Πάντως, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για τις νέες ελληνικές προτάσεις τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Για τις επικοινωνίες του αυτές, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε για περισσότερες από πέντε ώρες την Κυριακή. Επί τάπητος βρέθηκε η αντιπρόταση που έχει καταθέσει η Αθήνα. Χθες το βράδυ ε, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Εμείς πάμε για συμφωνία».