• Σήμερα είναι: Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: στο παρά πέντε συμφωνία

Μια ανάσα πριν χτυπήσει «κόκκινο» το όριο του δανεισμού των ΗΠΑ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία κατέληξαν σε κοινή συμφωνία για την άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου που απομακρύνει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών και οδηγεί στην επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που παραμένουν κλειστές από την 1η Οκτωβρίου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία αναμένεται να κυρώσουν διαδοχικά την πρόταση που θα λάβει εν συνεχεία ισχύ νόμου με την υπογραφή του Μπαράκ Ομπάμα, μόλις λίγες ώρες πριν το «σημείο μηδέν» της Πέμπτης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδοκίμασε τη συμφωνία και ζήτησε την τάχιστη κύρωσή της από το Κογκρέσο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Η προεδρία υπεραμύνθηκε επίσης μία τροποποίηση στο Obamacare που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία, λέγοντας ότι πρόκειται για ελαφρά προσαρμογή και όχι για παραχώρηση που κάνει η διακυβέρνηση για να αποφύγει τη στάση πληρωμών.

Η διακομματική συμφωνία ανακοινώθηκε επίσημα στη Γερουσία κατόπιν συνεδρίασης των γερουσιαστών για την επισφράγιση των όρων του πλαισίου νομοθετικής πρότασης, το οποίο διαπραγματεύτηκαν ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Χάρι Ρέιντ και ο Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ.