• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Η εβδομάδα από 15 Σεπτεμβρίου

 

 

Η εβδομάδα αυτή θα κλείσει με το Συνέδριο του ΣΟΕΛ για τον ρόλο του ορκωτού ελεγκτή λογιστή.  Στον απόηχο της ΔΕΘ τα πολιτικά κόμματα παίρνουν θέση για τη νέα οικονομική σεζόν.

 

####    Συνέδριο ΣΟΕΛ

Τον ρόλο του ελέγχου στην οικονομική πληροφόρηση, όπως των επιτάσσει το νέο περιβάλλον, μετά την πρόσφατη τροποποίηση της ελεγκτικής νομοθεσίας της ΕΕ, εξετάζει διεθνές συνέδριο υπό τη διοργάνωση του ΣΟΕΛ (ΣΩΜΑ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ) στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 στον Αστέρα Βουλιαγμένης (Westin Astir Palace). Ιδίως στην Ελλάδα, η οποία καλείται να εφαρμόσει περαιτέρω καίριες μεταρρυθμίσεις, προβάλλει ως παράγοντας βαρύνουσας σημασίας ο οικονομικός έλεγχος σε βασικούς τομείς της οικονομίας. Στους τομείς αυτούς, (τραπεζικός, φορολογικός, επενδυτικός κλπ.) οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές μπορούν να συμβάλλουν επίσης με τη διεθνή πολύπλευρη εμπειρία τους, ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις.

 

####     κυβέρνηση

Συνάντηση θα έχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σήμερα  Δευτέρα στις 13:45 στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση πραγματοποιείται εσπευσμένα δεδομένου και ότι ο κ. Βενιζέλος στο προσεχές διάστημα θα απουσιάσει από την Αθήνα, λόγω της συμμετοχής του ως εκπρόσωπος της χώρας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα περιστραφεί γύρω από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και τα θέματα που άπτονται της κυβερνητικής ατζέντας, με επίκεντρο την επιστροφή της τρόικας σε 10 ημέρες στην Αθήνα.

 

                                                                                            ####    Ειδοποιητήρια ΕΝΦΙΑ

 

Από το βράδυ της Παρασκευής η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανεβάζει στο Taxis τα διορθωμένα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους. Επί της ουσίας πρόκειται για την αλλαγή των ημερομηνιών καταβολής των δόσεων που ξεκινούν η πρώτη στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και τελειώνουν (η έκτη δόση) στις 28 Φεβρουαρίου 2015.

 

Τα νέα ειδοποιητήρια θα ανεβαίνουν σταδιακά στο σύστημα, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη Τετάρτη, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνουν τις έξι μηνιαίες δόσεις που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στις ακόλουθες ημερομηνίες:

 

  • 1η δόση έως τις 30/09
  • 2η δόση έως την 31/10
  • 3η δόση έως τις 28/11
  • 4η δόση έως τις 31/12 2014
  • 5η δόση έως την 30/01 του 2015 και
  • 6η και τελευταία δόση έως τις 27/02 του 2015

 

####    Γερμανοί βουλευτές στην Αθήνα

Με αντιπροσωπεία βουλευτών του κοινοβουλίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα συναντηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, το νέο ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου-IfG, στο οποίο συμμετέχει με αρχικό κεφάλαιο 100 εκ. ευρώ η κρατική Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα KfW.

 

####    πρωτογενές πλεόνασμα

Με πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ έκλεισε ο Κρατικός προυπολογισμός στο τέλος Αυγούστου.
Οπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα «σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το οκτάμηνο του 2014:

Το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 962 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ.  Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση έναντι του επικαιροποιημένου εφετινού στόχου περίπου κατά 1 δισ. ευρώ.

####   Αξιωματική αντιπολίτευση

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης του κόμματος του υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας με την ομιλία του το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας» γιατί, όπως είπε, είναι «Κόκκινη γραμμή η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν το διαπραγματευόμαστε. Από εκεί και πέρα έχουμε μια λογική επανεκκίνησης». Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι κομβική και ο χρόνος είναι κρίσιμος. Ζήτησε άμεσα εκλογές ενώ επικαλέστηκε τον Μάριο Ντράγκι για την ορθότητα των θέσεων του, πράγμα που κύκλοι της ΕΚΤ το αρνήθηκαν.

 

####    Δακτύλιος από σήμερα

Από σήμερα,  Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014, μέχρι και την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015 επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (Μικρός Δακτύλιος), καθώς και στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Πράσινος Δακτύλιος), τα οποία επεκτείνονται μέχρι και τον Μεγάλο Δακτύλιο.