• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η εβδομάδα από 24 Φεβρουαρίου

 

Στο ρυθμό της τρόικας θα κυμανθεί η εβδομάδα που έρχεται.

Η τρόικα αναμενόταν στην Αθήνα χθες, Κυριακή βράδυ,  και σήμερα θα έχει τις πρώτες συναντήσεις. Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και η μικρή ΔΕΗ αποτελούν τα μείζονα θέματα της τρέχουσας κρίσιμης διαπραγμάτευσης . Η κυβέρνηση παρότι αισιοδοξεί δεν κρύβει τις δυσκολίες που κρύβει η διαπραγμάτευση.
Ιδιαιτέρως απασχολεί η στάση των βουλευτών στα θέματα της απελευθέρωσης των αγορών του γάλακτος και των φαρμάκων αλλά και σε αυτό της μερικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Ειδικότερα στην περίπτωση της ΔΕΗ ,όπου θα απαιτηθεί η συγκρότηση ενός μπουκέτου ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, αποτελούμενο από λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και θερμικές μονάδες, πετρελαίου και αερίου, που θα αποκοπούν από τη ΔΕΗ και θα πωληθούν σε ιδιώτες, έλληνες η ξένους.

 

###    Με ενιαία γραμμή η κυβέρνηση

Ευρεία υπουργική σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών της κυβέρνησης με την τρόικα τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε χθες  στο υπουργείο. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, εντός της κυβέρνησης υπάρχει συμφωνία για τις προτάσεις – αγκάθια του ΟΟΣΑ, που θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με τον τύπο η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με δική της ατζέντα για τα διαρθρωτικά μέτρα, όπως επισήμανε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, πριν από την έναρξη της σύσκεψης. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συνομιλήσει σε πολιτική βάση με την τρόικα, αλλά οι ίδιοι επισήμαναν με νόημα ότι «ξέρουν αυτοί για τις επικείμενες ευρωεκλογές». Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης εξερχόμενο της συνάντησης τόνισε ότι εντός της κυβέρνησης έχει υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση στο γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υιοθετήσει το 80% των μέτρων που προτείνει ο ΟΟΣΑ.  Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει ξεχωριστές πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση σε κλάδους όπως τσιμέντου, απορρυπαντικών, τροφίμων – ποτών, οικοδομικών υλικών κ.α.

 

 

###    Βουλή- φορλογικό ν/σ

Στη Βουλή κατατίθεται μέσα στις επόμενες μέρες φορολογικό νομοσχέδιο που θα διορθώνει τα προβλήματα που δημιούργησαν οι τελευταίοι φορολογικοί νόμοι όπως τα υπερβολικά πρόστιμα, τη φορολόγηση των αγροτών, τον φόρο υπεραξίας και αύξηση του ακατάσχετου ποσού, τη μείωση, ίσως, των προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων κ.ά

###    Διεθνές φόρουμ για την ελληνική ναυτιλία

 

Επενδυτικό forum για τη ναυτιλία, αρχίζει σήμερα Δευτέρα στο Hilton, που οργανώνει η  Capital Link. Θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.000 εκπρόσωποι τραπεζών, ναυτιλιακών, νομικών και άλλων συναφών κλάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που γίνεται γνωστό ότι οι επενδύσεις των private equity και hedge funds σε χρεόγραφα της ποντοπόρου ναυτιλίας, διεθνώς, τον τελευταίο χρόνο, έφτασαν στα 5 δισ. δολ. Στο επίκεντρο των επαφών βρίσκονται χρηματοδοτήσεις προς την ελληνόκτητο ποντοπόρο ναυτιλία, είτε μέσω κοινοπραξιών, είτε μέσω εξαγοράς δανειακών τους υποχρεώσεων, είτε τέλος μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και δημοσίων εγγραφών στις κεφαλαιαγορές. Για τον συγκεκριμένο λόγο στην Αθήνα θα βρίσκονται αύριο και άλλοι θεσμικοί παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, αυτοί του χρηματιστηρίου Nasdaq, της Wells Fargo Securities, της Clarkson Capital Markets, της RS Platou Markets, της Citibank και της ABN AMRO.

 

 

###   ΣΕΒ και πάλι ο Δασκαλόπουλος

 

Έπειτα από αρκετές εβδομάδες αναζητήσεων και πιέσεων εντός και εκτός Συνδέσμου, τελικά βρέθηκε λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο για την υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΣΕΒ.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος θα είναι εκ νέου υποψήφιος, κάτι που θα ανακοινώσει επισήμως την προσεχή Πέμπτη.

Θα πρόκειται για την 5η θητεία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που όπως φαίνεται θα μείνει στο τιμόνι του ΣΕΒ έως το Μάιο του 2016.

Όπως σημειώνει Το Βήμα, ο κ. Δασκαλόπουλος αποδέχθηκε τελικά την πρόταση, μετά από πιέσεις εντός κι εκτός Συνδέσμου, μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά.

###   απεργία στα λιμάνια

Στάση εργασίας σε όλα τα λιμάνια της χώρας έχουν κηρύξει για σήμερα Δευτέρα από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως τις 11 το πρωί οι υπάλληλοι των λιμανιών και οι λιμενεργάτες, οι οποίοι θα προχωρήσουν παράλληλα σε συγκεντρώσεις και παραστάσεις στα διοικητικά κέντρα των λιμανιών. Στον ΟΛΠ έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το κτίριο της διοίκησης στις 8 το πρωί.