• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Η εβδομάδα που άρχισε

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα το Eurogroup στο οποίο θα αποφασιστεί η όχι η καταβολή της δόσης των 2 δις. ευρώ στην Ελλάδα. Μπαράζ διαβουλεύσεων  είχε  μέσα στο Σαββατοκύριακο η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup σε μια προσπάθεια σύγκλισης των δύο πλευρών στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Για τα ανοιχτά ζητήματα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να αναζητά για άλλη μια φορά πολιτική λύση και για το λόγο αυτό είχε  μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών χθες, Κυριακή, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group το βράδυ της Κυριακής. Έτσι, όλες οι εκκρεμότητες, και κυρίως το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, παραπέμπονται στο Eurogroup.

 

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στις θέσεις τους και πιέζουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει, ωστόσο οι πιθανότητες να αποφασιστεί εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. σήμερα παραμένουν πολύ λίγες, με παράγοντες των θεσμών να εκτιμούν ότι το Eurogroup θα προχωρήσει πιθανότατα σε μία θετική δήλωση προόδου και για τη διάθεση της υποδόσης θα περιμένει να νομοθετηθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις. Κι αυτό γιατί, ενώ αναμενόταν ότι έως χθες θα είχαν κλείσει τα βασικά ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε με τους πλειστηριασμούς ούτε με την εύρεση ισοδύναμων μέτρων για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευσ

 

Έρχεται το κουαρτέτο

Στην Αθήνα θα βρίσκονται την Τετάρτη ο Ντέκλαν Κοστέλο, η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Νικόλα Τζιαμαρόλι και ο Ράσμους Ρέφερ, προκειμένου να κλείσουν τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων, ανεξαρτήτως του αν Αθήνα και δανειστές θα έχουν γεφυρώσει τις διαφορές τους στην πρώτη λίστα των 48 προαπαιτούμενων. Οι επικεφαλής του Κουαρτέτου θα μείνουν, όπως και την προηγούμενη φορά, μόνο μερικά 24ωρα επί ελληνικού εδάφους, για να επιστρέψουν για τα καλά στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε θα ξεκινήσει η τελική φάση της αξιολόγησης. Το καλό νέο για την Αθήνα είναι ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος της εμπλοκής στην εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων δεν θα περιέχει μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, παρά μόνο μέτρα για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

 

Τράπεζες

Την πορεία προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω του book building επιθυμεί να παρακολουθήσει ο SSM, ώστε να προβεί στην τελική έγκριση  των σχεδίων κάλυψης των ελλειμμάτων που έχουν υποβάλει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοσιοποίηση της απόφασης του SSM για τα κεφαλαιακά πλάνα των τραπεζών θα ανακοινωθεί πιθανόν σήμερα Δευτέρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση θα αποσαφηνίσει τι εγκρίνεται και τι όχι από τις δράσεις που περιλαμβάνουν τα κεφαλαιακά πλάνα και θα προσδιοριστεί το ακριβές ύψος του ποσού που θα πρέπει να καλυφθεί με ιδιωτικά κεφάλαια στις αυξήσεις κεφαλαίου. Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών η Alpha Bank, την Τρίτη η Πειραιώς και στη συνέχεια η Eurobank, ενώ, στην περίπτωση της Εθνικής, όπως γνωστοποίησε η Τράπεζα, το βιβλίο προσφορών θα ολοκληρωθεί πριν τη Γενική Συνέλευση στις 17 Νοεμβρίου..