• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Η εβδομάδα που άρχισε

 

 

Από σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου μέχρι την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου ανοίγει η συμμετοχή στην Δημόσια Προσφορά της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Η Εθνική Τράπεζα αποσκοπεί να συγκεντρώσει 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στην Δημόσια Προσφορά μπορούν να συμμετάσχουν ιδιώτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Μπορούν να συμμετάσχουν επενδυτές στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εάν είναι ήδη μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας (ή άλλων τραπεζών), ενώ δεν υπάρχει ελάχιστο όριο όσον αφορά το ποσό συμμετοχής.

Η τιμή διάθεσης κάθε νέας μετοχής είναι 0,30 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη της προσαρμογής της τιμής της μετοχής μετά την μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών και τη συνένωση αυτών (reverse split) με αναλογία 15 υφιστάμενες μετοχές προς 1 νέα μετοχή.  Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που θα εκδοθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα αρχίσει την 14 Δεκεμβρίου 2015. Η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που προχώρησε σε Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα.

 

Προϋπολογισμός

Την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου εισάγεται στην Ολομέλεια ο Προϋπολογισμός 2016 και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 5/12, με την ψήφισή του.Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει απεργία.

 

Τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται

Το κουαρτέτο των δανειστών αναμένεται στην Αθήνα μετά τη συνεδρίαση της 7ης Δεκεμβρίου του Eurogroup. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της να υλοποιήσει τα 13 προαπαιτούμενα που αποφασίστηκαν στο περασμένο Euroworkinggroup και που οδηγούν στην εκταμίευση της υποδόσης του ενός εκ. ευρώ. Τα βασικότερα προβλήματα είναι η απαίτηση για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με ενισχυμένη ανεξαρτησία, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή ισοδύναμο μέτρο) και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύσει από 1.1.2016.    Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θέλει να έχει παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό ώστε να έχει χρόνο να μετρήσει αντιδράσεις και να έχει χρόνο για διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Τράπεζα της Ελλάδος

Την Παρασκευή δημοσιεύεται η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας  της Ελλάδος με εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.

 

Μάριο Ντράγκι

Την ερχόμενη Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, αναμένεται να ανακοινώσει τη διεύρυνση του προγράμματος «τυπώματος χρήματος» της Ευρωτράπεζας με στόχο την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης. Οι αγορές έχουν ενσωματώσει στις αποτιμήσεις τους μια περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων ενώ μια σειρά τράπεζες προβλέπουν την αύξηση ή την παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωτράπεζας ύψους 1.1 τρις ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Προσφυγικό και Τουρκία

Η  ΕΕ προσέφερε στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία, με αντάλλαγμα βοήθεια από την Τουρκία στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Η ΕΕ διαβεβαίωσε ότι θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας φέτος και πως θα επιταχυνθεί η ελεύθερη διακίνηση Τούρκων στην ΕΕ αν πληρούνται οι όροι.

Η κ. Μέρκελ είπε πως πριν τη Σύνοδο υπήρξε μια «μίνι σύνοδος» με ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες, στην οποία συζητήθηκε η επανεγκατάσταση ορισμένων Σύριων προσφύγων από την Τουρκία κατ’ ευθείαν στις ευρωπαϊκές χώρες τους, χωρίς όμως να έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα νούμερα.