• Σήμερα είναι: Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Η εβδομάδα που άρχισε

 

O Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη για συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες. Αφού συνάντησε τον Πορτογάλο ομόλογό του, Μάριο Σεντένο και τον  Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν όπως και τον Γάλλο Μισέλ Σαπέν θα ακολουθούσουν δύο πολύ σημαντικά ραντεβού την Τρίτη και την Τετάρτη, σε Άμστερνταμ και Βερολίνο, με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντίστοιχα. Με δηλώσεις στον πορτογαλικό τύπο ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το τρίτο πρόγραμμα δανεισμού, που επεξεργάζεται η Αθήνα με τους πιστωτές της θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο «μίας προοδευτικής στρατηγικής», που θα υποδεικνύει τις θετικές πλευρές του, καθώς η αλλαγή πολιτικού κλίματος π.χ. στη νότιο Ευρώπη αναγκάζει την υπόλοιπη Ευρώπη να εισακούσει τη βούληση των λαών της.

Το κουαρτέτο στις 18 Ιανουαρίου

Όπως επιβεβαίωσαν την περασμένη Παρασκευή κορυφαίοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου.

Ασφαλιστικό

Για αποδοχή της «αρχιτεκτονικής» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης από τους δανειστές έκανε λόγο χθες, Κυριακή, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση για τις «λεπτομέρειες» θα είναι σκληρή. «Από τις επαφές που είχαμε και πριν ξέρουμε ότι έχουν δεχθεί το γενικό περίγραμμα της μεταρρύθμισης. Έχουν δεχθεί ότι θα έχουμε μια εθνική σύνταξη σαν βάση του χτισίματος των νέων συντάξεων. Ότι αυτή η σύνταξη θα αποσκοπεί στο να αντιμετωπιστεί η φτώχεια των ηλικιωμένων», ανέφερε μιλώντας σο MEGA.  Τόνισε βεβαίως ότι «από εδώ και πέρα έχουμε το διάβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα κουβεντιάσουμε τα ποσοστά αναπλήρωσης. Θα είναι σκληρή η διαπραγμάτευση αλλά υπάρχει μια αποδοχή της γεωμετρίας, της αρχιτεκτονικής της μεταρρύθμισης».

Ο νόμος για πλαστικό χρήμα

Μέσα στον μήνα έρχεται η νομοθετική ρύθμιση με την οποία το αφορολόγητο θα «χτίζεται» μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Παναγιώτης Μελαχρινός. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ανέφερε πως η επεξεργασία της ρύθμισης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τόνισε πως θα έχει αναδρομική ισχύ. “Θα υπάρξουν κατηγορίες συμπολιτών μας που θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση της χρήσης πλαστικού χρήματος”, είπε ο Π. Μελαχρινός αναφερόμενος σε κοινωνικές ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι. Σε ερώτηση για το ποσοστό του εισοδήματος που θα καλύπτεται από το αφορολόγητο ο κ. Μελαχρινός είπε ότι “θα είναι γενναίο το ποσοστό αυτό από εκείνο που είχαμε συνηθίσει, δηλαδή το 10%”.

Το ν/διο για την έρευνα

Το νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Παιδείας για την έρευνα «βγαίνει» στη διαβούλευση σήμερα  Δευτέρα. Σημειώνεται ότι από αυτό έχουν  αποσυρθεί οι διατάξεις που αφορούσαν τη λειτουργία των πανεπιστημίων και είχαν επικριθεί ότι ήταν ένας μίνι νόμος – πλαίσιο εντός του νομοσχεδίου για την Έρευνα. Το νομοσχέδιο στάλθηκε ήδη για «έγκριση» στους εκπροσώπους των θεσμών.