• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Η εβδομάδα που άρχισε

H  διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς αρχίζει σήμερα Δευτέρα. Η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.  Οι θεσμοί θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας με τη διαδικασία να διακόπτεται και την πρώτη φάση να διαρκεί μονάχα λίγες ημέρες.

Οι επικεφαλής των θεσμών, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα επιστρέψουν αργότερα προκειμένου να κλείσει και ο δεύτερος κύκλος της διαδικασίας. Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όπου όλες τις προηγούμενες ημέρες προετοίμαζαν την άφιξη των επικεφαλής τους.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί με επιτυχία ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος. Αν και αρχικά στόχος της Αθήνας ήταν η αξιολόγηση να είχε ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου ο στόχος δεν θα επιτευχθεί. Όπως δήλωσε και την περασμένη Παρασκευή ο υπ. Οικονομικών Ε.Τσκαλώτος η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Μαρτίου ή  αρχές Απριλίου.

Στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των θεμάτων που πρόκειται να εξεταστούν είναι ταδημοσιονομικά και το Ασφαλιστικό. Σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά οι δανειστές ζητούν μέτρα τα οποία θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. για τη διετία 2017-2018. Τα κόκκινα δάνεια είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια με τους θεσμούς να απαιτούν την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των δανείων, τόσο στεγαστικών όσο και των δανειών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η μάχη θα δοθεί σε δύο μέτωπα: Με τους επαγγελματικούς φορείς βάζοντας νέες προτάσεις στο τραπέζι και τα τεχνικά κλιμάκια. Στόχος του υπ. Εργασίας  το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί έως τις 22 Φεβρουαρίου.

 

Το απεργιακό κύμα

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου τα συνδικάτα προχωρούν σε γενικευμένη απεργία. Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλα τα μέτωπα .Σκληραίνουν τη στάση τους και οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών οι οποίοι κλείνουν για πρώτη φορά για 24 συνεχόμενες ώρες την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της κοιλάδας από τις 12 σήμερα το μεσημέρι έως τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης. Στη Βόρεια Ελλάδα αποφασίστηκε από τους αγρότες του Έβρου, να μείνει κλειστό το τελωνείο των Κήπων, απ’ όπου γίνεται η διέλευση προς την Τουρκία, από σήμεραΔευτέρα στις 11 το πρωί και επ’ αόριστον. Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις έναρξης διαλόγου με την κυβέρνηση καθώς δεν έχει ικανοποιηθεί το κύριο αίτημα του αγροτικού κόσμου για απόσυρση των επίμαχων νομοσχεδίων, ασφαλιστικού και φορολογικού. Μάλιστα διαβεβαίωσε πως οι αγρότες έχουν φροντίσει να καλύψουν τις ανάγκες σε τροφή και νερό των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στο τελωνείο.

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με πανελλαδική αποχή από σήμερα Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου έως και την ερχόμενη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου αποφάσισαν ομόφωνα οι συμβολαιογράφοι, μετά τη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής των συλλόγων της χώρας. Λόγω της αποχής, δεν θα διενεργηθούν και οι προγραμματισμένοι για την ερχόμενη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου πλειστηριασμοί.