• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Η εβδομάδα που άρχισε

 

Τη θέση ότι οι συζητήσεις ήταν «παραγωγικές» και ότι στόχος παραμένει η συμφωνία το συντομότερο δυνατό διατύπωσαν  οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρώντας από την Αθήνα.  Στην δήλωση εκπροσώπου των θεσμών αναφέρεται: «Η αποστολή ήταν παραγωγική. Καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στη φορολογική μεταρρύθμιση και σε σημεία κλειδιά του συνταξιοδοτικού. Η δουλιά συνεχίζεται και θα συνεχίσει κατά τη διάρκεια της διακοπής του Πάσχα των καθολικών. Οι επικεφαλείς των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου ώστε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να κλείσουν τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν». Για εποικοδομητικές συνομιλίες των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς κάνει λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, προσθέτοντας ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής , τα μεγαλύτερα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις είναι τρία:

1.   Το ύψος του αφορολόγητου ορίου. Αν και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το θέμα έχει κλείσει, δεδομένου ότι η ελληνική πρόταση φέρνει την αύξηση των εσόδων κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ, το ΔΝΤ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά για να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

2.   Το ασφαλιστικό. Μετά και τη τελευταία  συνάντηση του υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλου, με τους επικεφαλής των θεσμών, το συμπέρασμα ήταν ότι οι διαφορές παραμένουν.

3.   Τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δις ευρώ) που θα πρέπει να ληφθούν στη διετία 2017-2018 για να καλυφθεί το κενό και να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Κάποια μέτρα έχουν συζητηθεί (όπως η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα). Ωστόσο, υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 600-800 εκατ. ευρώ για το οποίο δεν έχει προτείνει η Αθήνα μέτρα και παραμένει απροσδιόριστο το πως θα καλυφθεί.

 

Βουλή

Την Τρίτη στη Βουλή θα γίνει  στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση  για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τη διαφθορά. Οι πληροφορίες λένε ότι τα κόμματα ετοιμάζονται για σκληρές διαμάχες.Στη συζήτηση θα συμμετέχουν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ την προσεχή Πέμπτη, οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης θα συζητηθούν και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Προσφυγικό

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρησης επιστροφής των προσφύγων. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν πως από ένα σημείο και μετά, οποιοσδήποτε φτάνει στα ελληνικά νησιά θα έρχεται αντιμέτωπος με την προοπτική επιστροφής στην Τουρκία. Οι επιστροφές των προσφύγων που διακινδύνεψαν και που ξόδεψαν τόσα πολλά για να φτάσουν στην Ελλάδα, θα αρχίσουν στις 4 Απριλίου. Το πρόβλημα είναι ότι η υπηρεσία ασύλου της Ελλάδας χρειάζεται αύξηση των στελεχών της γι αυτό και η Ελλάδα απηύθυνε  έκκληση για επιπλέον 2.500 άτομα προσωπικό από άλλα κράτη μέλη ώστε να μπορέσει να χειριστεί τους αυξημένους αριθμούς αιτήσεων.

(Πηγές: euro2day, Καθημερινή της Κυριακής, CAPITAL.GR, ΑΠΕ-ΜΠΕ)