• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Η εβδομάδα που άρχισε

 

Ο προϋπολογισμός του 2017 κατατίθεται σήμερα Δευτέρα στις 6μμ στη Βουλή.

O προϋπολογισμός  σύμφωνα με πληροφορίες, πήρε πράσινο φως και από τους Θεσμούς , καθώς καλύφθηκε το κενό των 50 εκατ. ευρώ που είχε απομείνει για το επόμενο έτος.

Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα λίγο υψηλότερο του 1,8% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να δέχτηκε και την προτεινόμενη ρύθμιση για την χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ύψους 760 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένει κι ένα «μαξιλάρι» 300 εκατ. ευρώ για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών στους τομείς υγείας, παιδείας και πρόνοιας.

Σημείο διαπραγμάτευσης  παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο εκτιμάται στο 0,4% του ΑΕΠ (600 εκατ. ευρώ).

Ο  προϋπολογισμός του 2017  θα φέρνει νέα μέτρα ύφους 2,5 δισ.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017, οι έμμεσοι φόροι θα φέρουν αυξήσεις σε τσιγάρα, καφέ, καύσιμα και σταθερή τηλεφωνία. Τα αφορολόγητα όρια “ψαλιδίζονται” για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα, ενώ αλλάζουν και οι κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους η εκκαθάριση θα γίνει με τα νέα «κουρεμένα» αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016. Έτσι, οι περισσότεροι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους που θα αντιστοιχούν στις πρόσθετες διαφορές βάσει παλαιών και νέων κλιμάκων για τους πέντε πρώτους μήνες του 2016.

Φόρους αυξημένους κατά 36,36% θα κληθούν να καταβάλουν και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ, ωστόσο ο συντελεστής φορολόγησης για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από 50.000 ευρώ θα μειωθεί από 26% στο 22%.

 

Θεσμοί- συζητήσεις

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα ανοικτά ζητήματα.

Σύμφωνα με πηγές από το προεδρείο της Βουλής, σχεδιάζεται ψήφιση του πρώτου πακέτου με τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης έως τις 3 Δεκεμβρίου και γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν δύο πολυνομοσχέδια.

Ως γνωστόν οι θεσμοί έχουν επιδώσει στην κυβέρνηση σχέδιο συμφωνίας.

Υπάρχουν ορισμένα ανοικτά ζητήματα επί των οποίων συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις και συγκεκριμένα στα εργασιακά και κάποια στα θέματα της Παιδείας. Τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά, την Κυριακή. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν, κυρίως, στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά υποστήριξε εκ νέου τις θέσεις της.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στόχος είναι έως την Τρίτη (οπότε ολοκληρώνεται η δεύτερη αποστολή των επικεφαλής των κλιμακίων) να έχει φτάσει η διαπραγμάτευση σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία εξ αποστάσεως.

Χρονικό ορόσημο παραμένει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν και τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, με τα οποία συνδέεται και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά.