• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Η εβδομάδα που άρχισε

H σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα καθορίσει εν  πολλοίς την πορεία των εξελίξεων και στο ελληνικό ζήτημα. Η  Αθήνα, οι Βρυξέλλες και, βέβαια, το Βερολίνο στρέφουν το βλέμμα τους στην Ουάσινγκτον και στις αποφάσεις αυτής της κρίσιμης συνεδρίασης. Στη  σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένεται να συζητηθεί η έκθεση για την ελληνική οικονομία η οποία συντάχθηκε από την ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου και φέρει την έγκριση του Πολ Τόμσεν.

Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη ανάλυση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία διαπιστώνει ότι το χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίσθηκαν τον Δεκέμβρη. Σημειώνεται ότι θα παραμείνει μη βιώσιμο ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.  Αν και δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι δεδομένο ότι το Ταμείο θα πάρει ξεκάθαρη θέση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο οι όποιες ανακοινώσεις ενδεχομένως να αποτελέσουν πρόκριμα για τις επόμενες επαφές, παρασκηνιακές και μη.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα «τρέξουν» με μεγαλύτερη ταχύτητα, ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα. Από την κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα και ειδικότερα από τη βούληση που έδειξαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει κατάθεση νομοσχεδίων με θέματα που έχουν κλείσει όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί το έδαφος επιστροφής των θεσμών.

 

Σύσκεψη τραπεζιτών

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει προσκαλέσει για σήμερα το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και τους προέδρους των συστημικών τραπεζών  Νίκο Καραμούζη, Γιώργο Χαντζηνικολάου, Παναγιώτη Θωμόπουλο και Βασίλη Ράπανο, καθώς και τον πρόεδρο της Attica Bank Παναγιώτη Ρουμελιώτη, τον Αιμίλιο Κυριάκου, επικεφαλής της Citibank και τον Steve Banner της HSBC.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, οι Γιώργος Πουλόπουλος από την Τράπεζα Πειραιώς, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης από την Εθνική Τράπεζα, Φωκίων  Καραβίας από την Eurobank, Δημήτρης Μαντζούνης από την Alpha Bank και  Θεόδωρος Πανταλάκη από την Attica Bank.

Κύριο θέμα της σύσκεψης είναι τα κόκκινα δάνεια όπως και η κάλυψη των εκκρεμοτήτων που εμποδίζουν την αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν : o εξωδικαστικός συμβιβασμός, η  φορολογική μεταχείριση διαγραφών, αλλά και πωλήσεων με ζημία, η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που θα έχουν ενεργή συμμετοχή σε αυτές τις αποφάσεις, η καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Οι τραπεζίτες θα συζητήσουν επίσης τη δυνατότητα περαιτέρω χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων, καθώς και το θέμα της ρευστότητας, και συγκεκριμένα, μια πρόταση για την άρση του ορίου εντόκων γραμματίων ελληνικού δημοσίου για άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα ώστε να επιταχυνθεί η μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.

 

Ο πρωθυπουργός στο Κίεβο

Ως ιδιαίτερα τολμηρή κίνηση της Αθήνας  κρίνεται η  προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα. Διπλωματικοί παρατηρητές την θεωρούν εξαιρετικό τεστ για την ελληνική εξωτερική πολιτική, καθώς τής δίνεται η ευκαιρία να κρατήσει λεπτές ισορροπίες, μιας και ούτε ο Βλ. Πούτιν ούτε ο Ντ. Τραμπ συμπαθούν τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο, αν και είναι υποχρεωμένοι να βρουν modus vivendi στην Ουκρανία προκειμένου να μην εκτροχιασθεί η ένταση σε έναν κανονικό νέο Ψυχρό Πόλεμο.

 

Αύξηση εσόδων

Τον περασμένο μήνα, με την καταβολή και της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ, τα φορολογικά έσοδα κινήθηκαν υψηλότερα από τους στόχους του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία:

Τα έσοδα προ επιστροφών διαμορφώθηκαν στα 4,270 δισ. , υπερβαίνοντας κατά 6,43% τον στόχο του προϋπολογισμού των 4,012 δισ. Δόθηκαν επιστροφές 314 εκατ. υψηλότερα κατά 6,08% του στόχου των 296 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα, αφαιρουμένων των επιστροφών, διαμορφώθηκαν στα 3,956 δισ. υψηλότερα κατά 6,46% του στόχου των 3,716 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο περιμένει φέτος περισσότερα έσοδα από τους έμμεσους φόρους μετά και την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, πετρέλαιο κίνησης, στα τσιγάρα και στον καπνό αλλά και μετά την επιβολή ειδικού φόρου στον καφέ και στη σταθερή τηλεφωνία. Αυξημένες αναμένεται να είναι και οι εισπράξεις από τα εισοδήματα.

Οι πρόσθετοι φόροι που θα πληρώσουν φέτος 8,5 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες για τα εισοδήματά τους φτάνει το 1,15 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016. Συνολικά ο φόρος στο εισόδημα των φυσικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στα 8,2 δισ. ευρώ από 7,042 δισ. ευρώ πέρυσι.

 

Αγρότες- κινητοποιήσεις

Οι αγρότες αναπτύσσουν νέα μπλόκα, ενώ πρόθεσή τους είναι να συντονίσουν καλύτερα τις κινήσεις τους όπως λένε, καλώντας στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου με τη συμμετοχή όλων των μπλόκων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Τρίτη 7/2, στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες προχωρούν σε νέα συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας στη Νίκαια. Την Τρίτη θα αποφασίσουν οι αγρότες να θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Βήμα, Έθνος της Κυριακής, Καθημερινή)