• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Η εβδομάδα που άρχισε

 

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 9 Μαρτίου το eurogroup και εκτός απροόπτου θα συζητηθεί και η πρόταση Βαρουφάκη αλλά χωρίς να αναμένονται αποφάσεις. Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ενημερωθεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την λίστα των μεταρρυθμίσεων και τις παρεμβάσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο δεν αναμένεται να τις εξετάσει σε βάθος, καθώς θα αναμένει την γνωμοδότηση των θεσμών για τα προτεινόμενα μέτρα. Σημειώνεται πως κυβέρνηση και ευρωζώνη έχουν συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τα κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, ωστόσο το Eurogroup και το ΔΝΤ επιθυμούν οι τεχνικές εργασίες που θα συνδράμουν αυτές τις συζητήσεις να γίνονται στην Αθήνα, κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη δώσει το «πράσινο φως»

Εντατικές συνομιλίες είχαν χθες οι διεργασίες της κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο ενόψει του σημερινού Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στον οποίο τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας σε όλους τους τομείς. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, στο Παρίσι.

Στο μεταξύ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε απαντητική του επιστολή προς τον Γιάννη Βαρουφάκη χαρακτήρισε χρήσιμη  τη λίστα με τις επτά μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα.  Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής του Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 9 Μαρτίου, απαντά στον κ. Βαρουφάκη πως θα πρέπει να γίνει συζήτηση και με τους θεσμούς. «Το έγγραφο θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων», απάντησε στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Επιτρέψτε μου επίσης να ξεκαθαρίσω ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης, οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής» συμπληρώνει ο κ.Ντάισελμπλουμ. «Θα σας προέτρεπα να εργαστείτε σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημειώνει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ακόμη ότι δεν αναμένει καμία απόφαση από το σημερινό Eurogroup ενώ ξεκαθάρισε, για μία ακόμη φορά, ότι εάν δεν υπάρξει εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, δεν πρόκειται να γίνει εκταμίευση κεφαλαίων.

Νέος πρόεδρος στην Ε.Ε.Τ
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο  κ. Σάλλας αναμένεται να αντικαταστήσει τον κ. Γ. Ζαννιά, νυν πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει δρομολογήσει, έμμεσα, την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΤΕ. Για την τοποθέτηση του κ. Σάλλα στην ΕΕΤ έχουν συμφωνήσει όλες οι συστημικές τράπεζες, και θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτηση της νέας διοίκησης της ΕΤΕ.

Σήμα κινδύνου από την ΕΣΕΕ

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται το ελληνικό εμπόριο μετά την απόφαση πολλών οίκων του εξωτερικού να ξαναδιακόψουν την πίστωση προς τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις και να επανέλθουν σε απαιτήσεις προπληρωμών και πλήρους κάλυψης με έκδοση τραπεζικών εγγυήσεων. Για αχαρτογράφητα νερά κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος έστειλε σχετικό υπόμνημα στην κυβέρνηση.  «Οι επιχειρήσεις του εξωτερικού προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απόφασή τους, στη μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά, καθώς και στην επιστροφή της αμφισβήτησης για τη παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, ενώ υπόσχονται να επανεξετάσουν τη θέση τους, μόλις η κατάσταση βελτιωθεί μετά την οριστική επίτευξη συμφωνίας με του ευρωπαίους εταίρους μας» σημειώνεται στην επιστολή.
Βουλή

Στη Βουλή αναμένονται αυτή τη βδομάδα τα νομοσχέδια που έχουν ήδη ανακοινωθεί, για τα κόκκινα δάνεια, την ΕΡΤ κ.ά