• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Η εβδομάδα που έρχεται

 

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο βράδυ της Τρίτης όταν και θα ολοκληρωθεί η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.   Χθες ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς προέβη σε μια σημαντική κίνηση για να αρθεί το αδιέξοδο και να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες πολιτικές συνθήκες ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας την τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Ο κ. Σαμαράς με διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Κυριακής, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση ουσιαστικά στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και σε μέλη των Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα. Ταυτόχρονα πρότεινε την ανασύνθεση της κυβέρνησης με τη συμμετοχή και στελεχών, πέραν από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης ενώ υποσχέθηκε τη διενέργεια εκλογών προς το τέλος του 2015, αφού πρώτα «κλειδώσει» η συμφωνία με τους πιστωτές για το χρέος και ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας. Η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ,ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν αρνητικά στην πρόταση Σαμαρά.

###   Ψηφίζεται η παράταση για το μνημόνιο

Με την μορφή τροπολογίας κατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία για δίμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Παρατηρητήριο Ανοιας, το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση σήμερα, μία ημέρα πριν την δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

###   Γ.Ζανιάς: ανησυχία και αβεβαιότητα

Την ανάγκη να εκλείψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας για το χρηματοοικονομικό σύστημα, επεσήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Γιώργος Ζανιάς σε εκδήλωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Το νέο θεσμικό τοπίο των κεφαλαιαγορών, από την ελληνική Προεδρία στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή απορρόφησης των συνεπειών της αβεβαιότητας. «Πώς είναι δυνατόν σήμερα που τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι ίδια και καλύτερα από αυτά της Πορτογαλίας, μιας χώρας που ήταν σε πρόγραμμα και βγήκε, σήμερα λοιπόν, τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα να έχουν απόδοση 8,5% και αυτά της Πορτογαλίας μόνο 2,7%» αναρωτήθηκε ο κ. Ζανιάς. «Και ακόμα χειρότερα, πως είναι δυνατόν η Ιρλανδία, μια άλλη χώρα που ήταν σε πρόγραμμα και επίσης βγήκε, να μπορεί να δανείζεται με τριετή ομόλογα με 0,29% και εμείς με σχεδόν 10%!» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

###   Παράταση  για Ε9 και αναστολή φόρου υπεραξίας

Έως τις 30 Δεκεμβρίου δίνεται τελικά ατύπως παράταση για την συμπλήρωση του Ε9 από τους πολίτες. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η παράταση αυτή δίνεται ώστε να προλάβουν οι πολίτες να συμπληρώσουν σωστά το έντυπο ακίνητης περιουσίας για να αποφευχθούν ξανά «παρατράγουδα» με την βεβαίωση φόρων στην ακίνητη περιουσία.

Παράλληλα ανάσα στην κτηματαγορά δίνει το υπουργείο Οικονομικών με την απόφαση που έλαβε ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

###   Ε.Ε.: πράσινο φως για έργα 19 δις.

Προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 19 δισ. ευρώ της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 -2020 πήραν το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι κλάδοι, στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα και αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην οικονομική μεγέθυνση είναι η βιομηχανία, ο τουρισμός, η ενέργεια και το αγρο-διατροφικό σύστημα. Άλλοι τομείς με ανοδική πορεία, όπως η έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη, οι υδατοκαλλιέργειες, οι εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, η δημιουργική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η σύγχρονη ελληνική δημιουργία, η φαρμακευτική βιομηχανία, η πληροφορική και οι επικοινωνίες, η διαχείριση των απορριμμάτων, το εμπόριο και οι υπηρεσίες εμπορευματικών μεταφορών επιδιώκεται επίσης να συμμετέχουν διακριτά στην ανάπτυξη.

###   Ευρωζώνη:  μείωση πλεονάσματος

Συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης από το ανοδικά αναθεωρημένο πλεόνασμα του Σεπτεμβρίου, καθώς υποχώρησαν τα πλεονάσματα τόσο στα αγαθά όσο και στις υπηρεσίες, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μια γενική μέτρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, έδειξε πλεόνασμα 20,5 δισ. ευρώ ($25,24 δισ.) τον Οκτώβριο από 32,0 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ.
Το πλεόνασμα για τα αγαθά υποχώρησε στα 19,3 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο από 21,6 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, ενώ το πλεόνασμα στις υπηρεσίες συρρικνώθηκε στα 5,5 δισ. ευρώ από 10,4 δισ. ευρώ. Για τους 12 μήνες μέχρι τον Οκτώβριο, το πλεόνασμα ανήλθε στο 2,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.